Opinion — 14 februari 2012
Vi måste göra mer för studenterna

DEBATT ”Socialdemokraterna föreslår därför att kommunens bolag och förvaltningar uppdras att erbjuda fler praktikplatser till studenterna vid Stockholms lärosäten, och att samarbetet med lärosätena intensifieras inte minst i våra förvaltningar i förorterna”, skriver Karin Wanngård oppositionsborgarråd (S) i Stockholms stad.

Foto: Yanan Li

Stockholm är en av de populäraste städerna att vara student i, men det är knappast stockholmspolitikens förtjänst. De andra stora städerna i Sverige, och en hel del av de mindre, har ett betydligt starkare engagemang för sina studenter. Jag tror att staden skulle kunna göra mer, inte minst med att korta avståndet mellan studier, jobb och karriär.

Oron för att inte få ett arbete efter examen tär på många studenter. Det får andra som inte har akademisk bakgrund att söka sig bort från universitetsutbildning, trots att de kanske skulle nå lysande resultat om de tog chansen. Men framför allt är det viktigt för alla oss andra stockholmare. Staden behöver en aktiv jobbpolitik för akademiker, inte trots att arbetsmarknaden är bättre här än i övriga landet, utan just därför. Staden måste få fler av våra mest begåvade studenter att välja att arbeta för stockholmarna.

För att hjälpa högskolor och universitet att stärka arbetslivsanknytningen redan under själva utbildningen – en stor kvalitetsbrist inom flera utbildningar – behöver staden öppna för fler praktikplatser för studenterna. Socialdemokraterna föreslår därför att kommunens bolag och förvaltningar uppdras att erbjuda fler praktikplatser till studenterna vid Stockholms lärosäten, och att samarbetet med lärosätena intensifieras. Vi skulle vilja att stadens bolag och förvaltningar genomför en generationsväxling, inte minst i våra förvaltningar i förorterna. Servicen ska vara som bäst för de stockholmare som behöver den bäst.

Genom att ge bättre service, effektivisera byråkrati och ge snabbare stöd till dem som vänder sig till kommunen, kan vi bättre tillvarata den kraft som finns i områden som har hög arbetslöshet. Ska vi förbättra servicen och förstärka nytänkandet i stadens förvaltningar måste vi attrahera fler unga och begåvade akademiker dit, samtidigt som staden skulle tjäna stora pengar på att förkorta tiden mellan examen och jobb. Därför föreslår vi Generationsväxling ytterstad, med traineeplatser där arbete och utbildning varvas. De som blir antagna till programmet skulle få goda möjligheter till karriär och utveckling samtidigt som de gör en viktig insats för stockholmarna.

Förutom konkurrenskraftiga villkor och bra karriärmöjligheter, tror jag också att staden behöver tänka nytt i vilka man rekryterar. Jämfört med vår omvärld har både näringsliv och offentlig förvaltning i Sverige ganska fyrkantiga traditioner för vem man ger chansen för olika tjänster.

Jag tror att Stockholm skulle kunna gå före i att uppvärdera värdet av en examen i sig, se mer till individen och bli mindre stelbent med att alltid kräva samma slags utbildningsbakgrund för dem vi rekryterar till en viss slags tjänst. Även offentlig förvaltning skulle må bättre av fler naturvetare, fler pedagogiskt utbildade och fler typer av humanister – för att bara ta några exempel. Stockholm och Sverige skulle må bättre av att fler arbetsgivare tog av sig skygglapparna och inte alltid rekryterade den som har samma utbildning som man själv har.

Fler praktikplatser, trainee- och karriärprogram kostar inte mycket, i dag är det framför allt den politiska viljan i stadshuset som saknas. Staden är Stockholms största arbetsgivare med drygt 40 000 anställda, och ekonomin är stabil. Jag vill att stockholmspolitiken ska präglas mindre av nöjdhet, och mer av insikten om att staden skulle kunna så mycket mer om vi använde en del av stadens årliga överskott till att investera i jobb för framtiden.

Karin Wanngård
Oppositionsborgarråd (S)

Related Articles

Share

Om författaren

Jennie var reporter, redigerare samt webbredaktör för Gaudeamus perioden år 2011-2012. Jennie är utöver sitt journalistiska uppdrag, engagerad i en tjejjour som jobbar med att stötta och stärka unga tjejer. Gillar att träffa vänner, gå ut och dansa eller läsa böcker i soffan med te och tända ljus.

(0) läsarkommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


9 + 7 =

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>