Inrikes Karriär Nyheter Tips & pepp — 18 september 2013
”Är du inte en vit man är det särskilt viktigt med kontakter”

KARRIÄR Madelen Lundin har fått sitt drömjobb och sin drömorganisation. I dag jobbar hen med rekrytering – och med diskrimineringsfrågor. Hen tipsar studenter om att jobba ideellt för att skapa ett kontaktnät.
Text: Tannaz Edalat

–  Förut insåg jag inte hur viktigt det är att knyta kontakter och jobba ideellt. Jag har fått kämpa mig upp, säger Madelen Lundin. Foto: Tannaz Edalat

I bagaget har Madelen Lundin programmet Samhällsanalys och välfärdsutveckling samt kurser i genusvetenskap. Utbildningarna varvade hen med jobb, såväl betalda som ideella.
– Jag har arbetat som träningsinstruktör, som tjejgruppledare på Röda Korset och på Försäkringskassan, men på den tiden hade jag inte insett hur viktigt det är att knyta kontakter och jobba ideellt. Jag har ingen akademisk bakgrund utan kommer från arbetarklassen och har fått kämpa mig upp. Jag önskar jag hade varit mer nischad från början, att jag hade gjort mer ideella uppdrag, eftersom jag redan då visste vad jag ville med min utbildning.

Från medlem till projektledare
Madelen Lundins resa inom den ideella organisationen Interfem började som medlem. I dag är hen projektledare. Där driver hen bland annat projektet ”Rekrytera brett! – Att förebygga och motverka rasism och sexism i arbetslivet” tillsammans med andra rasifierade kvinnor och transpersoner. Med rasifierad menar Interfem personer som utsätts för, eller riskerar att utsättas för, rasism på grund av sin hudfärg, etnicitet eller religiösa tillhörighet. Projektets syfte är att motverka diskriminering och stärka dessa människors möjlighet till inflytande samt deras position i arbetslivet. Som projektledare gör Madelen Lundin allt möjligt – planerar, ser till de ekonomiska aspekterna och knyter kontakter.
– Jag brinner för de här frågorna på en strukturell nivå. Mitt mål med studierna var att jobba med stora samhällspolitiska frågor för att förändra strukturerna i samhället.

Rekrytering utan diskriminering
Projektet arbetar för rekrytering utan diskriminering – varken på grund av kön, etnicitet, religiös tillhörighet, funktionsnedsättning, ålder eller sexuell läggning.
– Då organisationen enbart drivs av rasifierade kvinnor och rasifierade transpersoner blir det inte ett uppifrånperspektiv. Man arbetar för att flytta fram sin egen position, för att få mer makt i arbetslivet, för att få tillgång till en chefsposition oavsett situation och förutsättning. Det förekommer ofta diskriminering i rekryteringsprocessen, menar Madelen Lundin.
– Vi vill visa hur rekrytering kan användas som ett verktyg för att minska den strukturella diskrimineringen. Problemen lyfts ofta fram inom företag och organisationer, visionerna finns där, men det är inte alltid man aktivt arbetar med frågorna.Utöver detta föreläser vi på olika skolor, bjuder in organisationer, delar ut böcker, har lunchträffar och diskussioner. Vi vill fungera som en tankesmedja och resurscenter.  Det finns mycket att jobba med och mycket motstånd.

Förändring tar tid
Det går att se resultat av projektets arbete, även om det tar tid. Att saker går förändra är det ingen tvekan om, menar Madelen Lundin.
– Interfems Makthandboken är inne på sin tredje upplaga och används i dag som kurslitteratur. Organisationer och företag som gått på vår utbildning har börjat förändra sina rekryteringsprocesser.
Ett annat arbete som hen hoppas kommer ge goda resultat är det relativt nystartade praktikprogrammet som ska hjälpa rasifierade kvinnor och transpersoner att få in en fot i arbetslivet.
– Vårt rekryteringsprojekt har varit en aha-upplevelse för dem som deltagit. Att man kan använda rekrytering som ett aktivt redskap för att motarbeta diskriminering och gynnas av det både ekonomiskt och kompetensmässigt.
Finns det något tips du vill ge studenter som söker extrajobb?
– Var och en måste se till sina egna förutsättningar. Är du en vit man har du inte mycket att bekymra dig för, du kommer lättare få de jobb och positioner du vill ha än om du är en rasifierad kvinna. Är du inte en vit man måste du tänka strategiskt; ha fler kontakter, mer utbildning och arbetslivserfarenheter. Jag tycker inte det ska behöva vara på det här viset, och det är det vi arbetar för.
Arbetslivserfarenhet säger egentligen inte så mycket om ifall du passar för jobbet, menar Madelen Lundin.
– Eller, bara för att du pluggat i fyra år betyder det inte att du kan omsätta den kunskap som efterfrågas i praktiken. Inom Interfem försöker vi lyfta fram andra alternativ.

Ta dig in i branschen
Börja med att ställa dig själv frågan vilken bransch det är du vill ge dig in på, tipsar Madelen Lundin.
– Försök ta ett jobb oavsett vad det är för arbetsuppgift. Du måste vara uppdaterad och medveten om de krav somställs, skaffa de erfarenheter som du förväntas ha. Inom ideell sektor ställs exempelvis ofta kravet att du tidigare ska ha varit aktiv ideellt. Statliga myndigheter har sina krav. Det gäller att skapa sig en så pass mångsidig profil som möjligt.

Related Articles

Share

Om författaren

Innehållet ovan är publicerat av Gaudeamus redaktion, skribent och fotograf anges i texten under ingressen. Kontakt: gaudeamus@sus.su.se /The content above was posted by Gaudeamus' editorial staff. Writers and photographers are specified in the text, under the lead. Contact: gaudeamus@sus.su.se

(5) läsarkommentarer

 1. Detta klassas alltså som ”oberoende journalistik”?

  Jaha.. Tur att dessa ideologier kommer att försvinna med tiden då samhället håller på att försändras.

  • Ja, det gör det.
   Texten är en intervju, och den intervjuade personens åsikter är hens åsikter, inte reporterns eller redaktionens.
   I andra texter har vi haft, och kommer ha, intervjupersoner och/eller skribenter med helt andra åsikter.
   hälsningar,
   Amalthea Frantz, chefredaktör

   • Jaha men om ni väljer att publicera den här radikalfeminstens åsikter så kan ni ju lika gärna göra detsamma med vilken foliehatt som helst… För ni har ju inget som helst ansvar över vad ni publicerar, eller hur?

    Blir bara så jävla trött av att konstant behöva läsa sånt här hbtq-trams och multikulti-vurmande.

 2. Marcus, du lever i Sverige och det kallas för yttrandefrihet. Inte trams. Yttrandefrihet betyder :

  yttrandefrihet, frihet att i tal, skrift eller bild eller på annat sätt meddela upplysningar samt uttrycka tankar, åsikter och känslor. Varje medborgare är enligt regeringsformen (RF) gentemot det allmänna tillförsäkrad yttrandefrihet… (http://www.ne.se/yttrandefrihet)

  Observera att tryckfriheten är en del av vår yttrandefrihet i Sverige.

  Ansvaret många tidningar har idag är att lyfta fram människor med olika bakgrund och åsikter.

  Är man djupt upprörd över detta är det dags att tänka om ordentligt alternativt flytta till ett land där censuren och förtrycket härjar…

  Tannaz, skribent

 3. Att ”tipsa” studenter att jobba gratis är ju ett skämt. Ideellt arbete i alla ära (det är naturligtvis jättebra att jobba ideellt för nåt man brinner för) men att det ska vara praxis att jobba gratis för att få en karriär är väl ändå inte någonting att föredra? Dessutom antyder rubriken – ”Är du inte en vit man är det särskilt viktigt med kontakter” att artikeln är riktad till tjejer och invandrare, vilket jag tycker är rentav nedvärderande. ”Kämpa på tjejer! Ni måste jobba gratis för att bli nåt.”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


9 + 4 =

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>