Förstasidan Inrikes Nyheter — 04 november 2014
”Viktigast i min utbildning”

En byggnad vid institutet i Rom. Foto: Åke E:son Lindman

NYHETER För studenten Adam Norberg betyder det mycket att de omstridda Medelhavsinstituten i Rom, Aten och Istanbul nu verkar få vara kvar.

Text: Helena Jönsson

Efter att budgetpropositionen presenterades i slutet av oktober kom rasande kritik mot förslaget att kraftigt sänka bidragen till de tre svenska instituten runt Medelhavet, så att de tillslut stod utan finansiering. I DN Kultur skrev studenter med bland annat koppling till Stockholms universitet, SU, om effekterna av en eventuell nedstängning.

Men den 3 november kom forskningsministern Helene Hellmark Knutsson med beskedet att regeringen ska se över finansieringen, enligt Expressen. Oklart är om institutens framtid är säkrad till hundra procent.

De tre instituten i Rom, Aten och Istanbul har utvecklats under större delen av 1900-talet, där svenska forskare bedriver forskning på plats inom bland annat arkeologi och konstvetenskap. Utbyten med andra internationella lärosäten har också varit en stor del av verksamheten, samt att svenska studenter har kunnat studera vid instituten.

Adam Norberg. Foto: Privat

Adam Norberg är student på SU och har sitt sikte på att få göra en termin i Rom.

– Att komma in på den arkeologiska kursen i Rom skulle troligtvis vara bland det enskilt viktigaste händelserna under mitt masterprogram.

– Det roligaste tror jag skulle vara att få spendera så pass lång tid, närmare 10 veckor, på en så inspirerande plats som institutet ger intryck av att vara. Att det betyder mer att läsa i Rom än i Stockholm har att göra med att det är ”på plats”, så att säga. Det är en helt annan sak att läsa om något än vad det är att se och uppleva det.

Läs mer om en sommarkurs för arkeologer i Toscana.

 

 

Related Articles

Share

Om författaren

Helena Jönsson
Helena Jönsson

Helena Jönsson är vik. chefredaktör på Gaudeamus. Kontakt: helena.jonsson@sus.su.se

(2) läsarkommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


1 + = 9

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>