Inrikes Nyheter — 20 april 2015
Student stämmer högskola

NYHETER I dag stämmer en internationell student och Centrum för rättvisa Mälardalens Högskola. Utbildningen hon gick höll inte måttet, men när hon ville få tillbaka de närmare 200 000 hon betalat i studieavgifter fick hon nej.

Text: Rasmus Panagiotis Columbus

”Det minsta man kan begära är att det offentliga tar ett lika stort ansvar som privata aktörer när man tillhandahåller tjänster mot avgifter, särskilt som reglerna faktiskt bestäms av det offentliga.” skriver Centrum för rättvisa i dag i DN Debatt. Som ombud för internationella studenten Connie Dickinsson lämnar de i dag in en stämningsansökan mot Mälardalens högskola till Västmanlands tingsrätt.

Allt började 2011 då Connie Dickinsson från USA påbörjade programmet Analytical finance på Mälardalens högskola. Eftersom hon kom från ett utomeuropeiskt land var hon tvungen att betala studieavgifter för att gå utbildningen. Men utbildningen var inte vad hon förväntat sig.

Inga pengar tillbaka

Centrum för rättvisa, som driver Connie Dickinssons ärende, skriver i debattartikeln om hur programmet höll en helt annan kvalitet än vad skolan utlovade. Lärarna ska inte ha haft tillräckliga kunskaper i engelska, i en kurs i datorprogrammering saknades datorer och ibland bestod utbildningen bara av utdelade stenciler. Universitetskanslersämbetet underkände utbildningen på fyra av fem punkter och högskolan riskerade att förlora examinationsrätten för utbildningen.

2013 hade Connie Dickinsson lagt två år och 182 500 kronor på utbildningen. Hon bestämde sig för att hoppa av och begärde att få tillbaka sina pengar. Men högskolan menade att de inte har rätt att betala tillbaka pengar till studenter.

– Avgiftsförordningen är glasklar på den punkten, vi har inte rätt att betala tillbaks några pengar, sa rektor Karin Röding till P4 Västmanland i mars förra året.

Upp till domstolen

”Samma krav måste kunna ställas på det offentliga som på det privata när man tar betalt för tjänster utan att leverera. Nu är det upp till domstolen att avgöra om Connie Dickinson ska få tillbaka sina pengar och därmed fylla det vakuum som annars gör enskilda rättslösa.” skriver Centrum för rättvisa i sin artikel.

Minister för högre utbildning och forskning, Helene Hellmark Knutsson, säger till P4 Västmanland att någon regeländring inte är planerad, men att de följer ärendet.

– Vi vill avvakta och följa den här domstolsprocessen och sen se om det finns saker som behöver åtgärdas, säger hon.

 

Related Articles

Share

Om författaren

Rasmus Columbus
Rasmus Columbus

Rasmus Panagiotis Columbus är reporter, redigerare och webbredaktör på Gaudeamus. Kontakt: rasmus.columbus@sus.su.se

(0) läsarkommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


+ 7 = 8

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>