Förstasidan Opinion — 04 maj 2015
Vänsterns studentförbund: Billigare kurslitteratur!

DEBATT KÅRVALET 2015 En student på Stockholms universitet upplever i dagsläget många saker som vi i VSF tycker att de borde slippa. De höga kostnaderna för kurslitteratur blir för många ett stort problem i privatekonomin, medan jakten på låneböcker är både tids- och energikrävande. Kvinnliga studenter blir fort varse om diskrimineringen och den stora överrepresentationen av män på de högre akademiska posterna. Studenter med barn upptäcker fort att tentor på helger och kvällar försvårar både deras vardag och deras studier.

VSF vill ändra på allt det här. Vi vill att du som student ska få uppleva ett jämlikt universitet fritt från rasism och sexism, ett universitet där trösklarna är låga och där inte bara studenter från akademikerhem känner sig välkomna.  Vi har höga ambitioner, men också många konkreta förslag för att råda bot på problemen som studenterna upplever här: fri kurslitteratur genom digitalisering, barnpassning vid tentatillfällen på obekväma tider, kvotering av kvinnor och icke-män till högre akademiska poster, och mycket mer.

Om Vänsterns studentförbund vinner valet så kommer vi också se till att studenter fortsätter uppleva saker som idag tas för givet, men som de borgerliga studentförbunden vill ändra på. Vi vill till skillnad från Moderata Studenter att studenter även fortsättningsvis ska slippa betala 50 000 kr per termin för sin utbildning, och vi vill till skillnad från Centerstudenter att studiebidraget överhuvudtaget ska vara kvar. Utbildning är en rättighet, inte en handelsvara. Utbildning ska fortsätta vara kostnadsfri, studenters levnadsvillkor måste förbättras, och alla förslag om fler studieavgifter måste stoppas.

Slutligen så vill vi att studenterna ska få vara trygga i vetskapen om att de studerar vid ett universitet som gör allt det kan för att minska sin klimatpåverkan och som tar ett ekologiskt ansvar.

Vi hoppas att du håller med oss om våra prioriteringar och vill ge oss förtroendet att göra det här universitetet till en bättre plats att studera på.

Erik Blohmé, VSF Stockholm

 

Läs andra debattartiklar inför kårvalet här:

Moderata studenter – Fler relevanta sommarkurser!

Librala studenter – Mer närvarande lärare!

S-studenter – Öka jämlikheten på SU!

Related Articles

Share

Om författaren

Gästskribent
Gästskribent

Texten är skriven av en gästskribent. Namn anges efter ingressen. Ansvarig utgivare är Cornelia Thomasson.

(7) läsarkommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


2 + = 6

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>