Ett ögonblick Förstasidan Nyheter — 22 januari 2016
”Vi måste höja statusen på läraryrket helt enkelt”
ETT ÖGONBLICK Louise Rockstierna är en av de 10 900 personer som nu påbörjat sin första termin på lärarutbildningen. För henne är yrkesvalet självklart.

Text & foto: Cornelia Thomasson

Vad tycker du om nyheten att lärarutbildningen behöver ytterligare 8000 nya studenter om året för att råda bot på lärarbristen?

– ­Det är givetvis en tråkig siffra att se svart på vitt, vi har en lång väg kvar att gå. Resultaten i dagens skolor fortsätter sjunka, fler och fler blir lärare blir sjukskrivna, framförallt på grund av stress och de har inga utbildade pedagoger att ta in som vikarier, vilket resulterar i en lidande undervisning och dåliga resultat.

Du har precis börjat läsa till lärare, vad är det som lockar?

– Jag läser till ämneslärare med inriktning gymnasiet. Valet var enkelt, jag vill fokusera på undervisningen i sig och inte disciplinen. Kort och koncist, jag vill kunna ha givande dialoger med mina elever.

Varför just SU?

– Själva upplägget av kursen verkade väl utformad och jag har alltid sagt, sedan jag flyttade ner från Norrland, att ska jag börja studera så ska det vara på SU.

Vad tror du att SU kan göra för att locka fler nya lärarstudenter?

– Vi måste höja statusen på läraryrket helt enkelt. Det gör vi med högre löner. Svårare än så är det inte.

Tidigare artiklar:
8000 lärarstudenter saknas

Related Articles

Share

Om författaren

Cornelia Thomasson
Cornelia Thomasson

Cornelia Thomasson är chefredaktör och ansvarig utgivare på Gaudeamus. Kontakt: cornelia.thomasson@sus.su.se

(0) läsarkommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


+ 9 = 15

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>