Förstasidan Inrikes Kultur Nyheter — 08 mars 2016
Sexism inte unikt för Handels

NYHETER Den 8 mars släpps en bok om det ojämställda klimatet på Handelshögskolan. Något som flitigt debatterats i höst och vinter. Men att patriarkala strukturer dominerar även på SU verkar ha glömts bort, menar Dordi Westerlund, doktorand i företagsekonomi.

Text & foto: Celia Ahlström Söderling

Debatten om huruvida Handelshögskolan i Stockholm är sexistisk och ojämställd har gått varm sedan slutet av 2015. I dag, på Internationella kvinnodagen, släpps antologin 179 år av ensamhet, skriven av Linda Portnoff och Jenny Lantz. Tio kvinnor från Handelshögskolan i Stockholm delar med sig av tankar och strategier om att verka i en mansdominerad universitetsmiljö.

En av de som har gett sin in i diskussionen är Dordi Westerlund. Hon är doktorand i företagsekonomi på Stockholms universitet men har tidigare studerat på Handelshögskolan. I början av februari skrev hon en debattartikel för Dagens samhälle.

– Det finns redan forskning och undersökningar gällande jämställdhet och sexism. Vad är det som ska till för att det ska hända något? säger Dordi Westerlund.

Dordi Westerlund är från studietiden bekant med kvinnorna i 179 år av ensamhet. Liksom de berättar i antologin så har Dordi erfarenheter av att miljön på Handels var sexistisk.

– Men sexism är en svår fråga, det finns på många ställen och många sätt, och är bara ett av flera uttryck för de patriarkala strukturerna, på mikronivå, säger hon.

Det är inte bara på Handelshögskolan som ojämställdheten finns. På Stockholms universitet finns det till exempel inga kvinnliga professorer på Företagsekonomiska institutionen.

– Om det inte finns kvinnor högt upp i hierarkin så bekräftas den rådande ordningen. Det påverkar både kollegor och studenter, kvinnor som män, och ger en tydlig signal om kvinnors plats inom akademin, säger Dordi Westerlund.

På företagsekonomiska institutionen genomfördes 2014 en medarbetarundersökning av Företagshälsan. Där framkom det att många hade upplevt diskriminering.

– Vi hade ett möte efter undersökningen men diskrimineringsfrågan pratades det inte om varken då eller senare, det var som elefanten i rummet. Det tillsattes en arbetsgrupp med det är oklart vad som görs aktivt, berättar hon.

Utöver sexism har Dordi även uppmärksammat en diskriminering inom akademin mot de med funktionshinder och sjukdom.

– Vad är viktigt och vad är målet med universitetsutbildningen i samhället? Vilka ska inkluderas i den akademiska världen? Om man inte bara vill ha likartade perspektiv från människor med liknande bakgrund och värderingar samt kön så behöver villkoren i akademin ses över. Både forskning och utbildning skulle vinna på bredare perspektiv, avslutar Dordi Westerlund.

Related Articles

Share

Om författaren

Innehållet ovan är publicerat av Gaudeamus redaktion, skribent och fotograf anges i texten under ingressen. Kontakt: gaudeamus@sus.su.se /The content above was posted by Gaudeamus' editorial staff. Writers and photographers are specified in the text, under the lead. Contact: gaudeamus@sus.su.se

(1) läsarkommentar

  1. Vi tar frågan om jämställdhet på största allvar och välkomnar dialogen. Sedan 1 augusti 2015 har Företagsekonomiska institutionen nya prefekter och tillsammans med personalen har dialoger ägt rum som bl a handlar om jämlikhet. Vi är måna om förbättring och har genomfört flera åtgärder inom de områden som anges i diskrimineringslagen, ett område som vi även uppmärksammade med en föreläsning på höstens kick-off. Jämlikhets- och jämställdhetsfrågor är en viktig del i institutionens arbetsmiljöarbete, och ingår nu i det arbete som bedrivs inom arbetsmiljögruppen.

    Läs gärna vår tidigare återkoppling i frågan: http://www.sbs.su.se/Om-oss/Press-media–nyheter/Nyhetsarkiv/Februari-2016/Replik-till-debattinlagg-Hogskolan-maste-ta-jamstalldhet-pa-allvar/

    /Tommy Jensen och Maria Frostling-Henningsson, prefekt och stf prefekt på Företagsekonomiska institutionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


1 + = 4

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>