Förstasidan Inrikes Nyheter — 15 mars 2016
Ville ha sittning med kolonialtema

Från en tidigare sittning arrangerad på SU. Foto: Karin Wåhlberg.

 

NYHETER Föreningen Ekonomernas programutskott planerade en sittning med kolonialt tema men stoppades.
– Vi  har pratat med personen som skapade eventet och personen förstår att det är fel, säger föreningens ordförande.

Text: Cornelia Thomasson

Onsdag den 9 mars cirkulerade en inbjudan till en ”sittning med kolonialt tema” runt på Facebook. Avsändaren var Föreningen Ekonomernas programutskott, PrU, ett av klubbmästerierna i Stockholms studentvärld. Sittningen skulle hållas senare i vår för några andra klubbmästerier. Enligt källor skulle gästerna delas in i konkurrerande kontinenter som under kvällen skulle tävla mot varandra i olika lekar, i en slags ”satirisk kolonialistisk anda”.

Inte godkänt av styrelsen

Johan Nyberg, ordförande i Föreningen ekonomerna. Foto: Pressbild/Privat

Eventet låg uppe fram till torsdag morgon, men när Föreningen Ekonomernas ordförande, Johan Nyman, fick nys om eventet togs det snabbt bort av föreningen.

–  Temat för sittningen är ingenting som har godkänts av oss i styrelsen. Vi har brustit i våra rutiner och tar kraftigt avstånd från eventet, det är inget som Föreningen ekonomernas medlemmar står för, säger Johan Nyman.

Han förklarar att alla arrangemang ska godkännas av föreningens styrelse, men det den här gången har skett en miss i kommunikationen. Johan Nyman förklarar att de hanterat situationen internt.

– Vi  har pratat med personen som skapade eventet och personen förstår att det är fel. Det var heller aldrig personens tanke att temat skulle vara rasistiskt eller raljerande kring slaveri.

Kritik från flera håll

Men under den tid som eventet låg uppe på Facebook väcktes starka reaktioner. Bland annat ska klagomål har skickats ut till rektor och Stockholms universitets studentkår. Även Stockholms studentkårer centralorganisation, SSCO, som är plattform för staden olika klubbmästerier, har reagerat på sittningens tema:

– SSCO tar starkt avstånd från den här typen av värderingar. Det är oacceptabelt och mycket olyckligt att en sådan här fest kan planeras utan att någon har stoppat. Vi har nu kontakt med Föreningen Ekonomerna och internt inom SSCO för vi en dialog om att använda klubbmästarrådet för att arbeta med värderingsfrågor och införa nya rutiner så att något sådant här aldrig inträffar igen. Studentlivet i Stockholm ska vara öppet och inkluderande, säger Anna Wallgren, SSCO:s ordförande.

Ber om ursäkt

–  Jag vill säga att vi förstår att eventet blev anmält och vi uppskattar det då vi inte anser att den typen av evenemang ska förekomma. Vi har även bett vår prefekt och Stockholms universitets studentkår att framföra vår ursäkt till de som har tagit illa vid sig av eventet, säger Johan Nyman.

Sittningen har nu ställts in. Gaudeamus har försökt nå PrU för en kommentar, som hänvisar tillbaka till Föreningen ekonomernas ordförande.

Related Articles

Share

Om författaren

Cornelia Thomasson
Cornelia Thomasson

Cornelia Thomasson är chefredaktör och ansvarig utgivare på Gaudeamus. Kontakt: cornelia.thomasson@sus.su.se

(2) läsarkommentarer

  1. Lite färsk forskning angående firande av kolonialism:
    http://www.historia.su.se/forskning/ny-forskning/ska-man-fira-kolonialism-1.271437

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


4 + = 5

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>