Förstasidan Studentombud — 13 februari 2017
Fråga studentombuden

Sofia Johnsson, Josefin Velander och Frida Holmdahl är studentombud på Stockholms ­universitets studentkår. Foto: Josefine Malmkvist

STUDENTOMBUD Känner du dig orättvist behandlad av en lärare eller är det oklart hur många handledningstimmar du har rätt till? Lugn. Våra studentombud hjälper och svarar på era frågor.

 

Jag känner mig diskriminerad

Hej. Min lärare har flera gånger dumförklarat mig inför hela klassen när jag ställt frågor. Jag känner mig diskriminerad och vill inte att den här läraren ska rätta min tenta då jag inte litar på att jag kommer att få en rättvis bedömning. Kan ni hjälpa mig?

Hej!

Vad tråkigt att du upplever ett dåligt bemötande från din lärare. Det framgår inte av ditt mejl på vilket sätt du känner dig diskriminerad, men om det rör sig om diskriminering enligt någon av de grunder som listas i diskrimineringslagen så kan du anmäla detta till universitetets jämlikhetssamordnare.

Dessa diskrimineringsgrunder är: kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder. Jämlikhetssamordnaren gör en formell utredning för att utröna om diskriminering föreligger, och vi studentombud kan stötta dig i processen. Även om det inte går att fastslå att din lärares uttalanden är diskriminerande så kan vi hjälpa dig att lyfta frågan med din lärare. Alla studenter vid Stockholms universitet ska självklart behandlas lika och på ett respektfullt sätt. Kanske kan det även finnas möjlighet för dig att byta examinator.

Hör av dig så ska vi hjälpa dig vidare!

 

Hur länge ska man behöva vänta?

Hej!
Jag undrar hur långt en omtenta får vara efter den ordinarie tentan? Vi har tenta nu i november i en kurs, och lärarna har sagt att man bara kan göra omtenta när kursen ges i vår. Det känns inte rimligt, är det ok att det är så?

Hej!

Tack för din fråga, jag förstår att situationen känns orimlig. Enligt SU:s regelverk ska omexamination infalla 2-6 veckor efter att resultaten från den första examinationen delgivits studenterna. Att hänvisa till nästa kurstillfälle är alltså inte ok. Om du vill kan vi studentombud höra av oss till kursansvarig och uppmärksamma problemet. Du kan i så fall självklart vara anonym. Hör av dig så hjälper vi dig vidare!

Vänliga hälsningar
Sofia Johnsson

 

Fick du inte svar på det du undrade? Gå in på studentombudens sida för att läsa fler insändare eller mejla din fråga till studentombud@sus.su.se.

Related Articles

Share

Om författaren

Gästskribent
Gästskribent

Texten är skriven av en gästskribent. Namn anges efter ingressen. Ansvarig utgivare är Cornelia Thomasson.

(0) läsarkommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


3 + 4 =

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>