Förstasidan Opinion — 09 februari 2017
Hjälp är en rättighet

Hur är det att studera med funktionsnedsättning? Illustration: Sandra Fröjd

DEBATT Studenten Irene Kimanius har en hörselskada och skriver om hur det är att studera med funktionsnedsättning och att man har rätt till att få stöd och hjälp. 

Torsten Kreuger var känd för sitt finansimperium under 1930-talet. Han hade gravt nedsatt hörsel och var mer intresserad av friluftsliv än studier. Han hade tur eftersom hans familj var välbärgad och anställde en informator. Torsten kom att bli en av vår tids största entreprenörer och bli en av Sveriges rikaste män. Inte bara en gång utan två gånger!

I dag är det annorlunda att studera med funktionshinder, det finns mycket hjälp att få. Vanliga problem är läs- och skrivsvårigheter. Då kan man till exempel få längre tid på sig på tentamen samt möjlighet att göra sina prov muntligt i stället för skriftligt. Jag själv har liksom Torsten Kreuger en grav hörselskada. I alla föreläsningssalar och i aulan finns det t-slinga som gör att föreläsarens röst kommer in direkt i mitt öra som när man lyssnar på radio via hörlurar. Men då hörs bara föreläsaren inte andra elever i salen.

Därför har jag även två skrivtolkar med mig som skriver allt som sägs så jag kan läsa på en skärm. Det blir ungefär som att se en textad film på tv. Detta ordnas av samordningen på universitet som bemödar sig med att förse mig med allt jag önskar så jag skall kunna tillgodogörs mig studierna på bästa sätt. Tack vare denna hjälp har jag också lyckats ta en masterexamen trots mitt funktionshinder.

Tyvärr är det många med olika funktionsnedsättningar som inte vet om att de kan få hjälp eftersom de inte fått information om detta. Därför vore det önskvärt att samtliga elever informeras vid kursstart så att informationen kommer fram på ett naturligt sätt och eleven får veta vart den skall vända sig.

Var inte rädd att söka hjälp om du behöver. Tänk på att som funktionshindrad har du ett sämre läge än andra studenter och därför är din prestation så mycket större än deras. Det är din rättighet att få den hjälp du behöver för att kunna studera på samma villkor som andra studenter. Och vem vet, kanske just du är näste Torsten Kreuger? Våga bara be om lite hjälp på vägen.

Irene Kimanius
Student, Stockholms universitet

Related Articles

Share

Om författaren

Gästskribent
Gästskribent

Texten är skriven av en gästskribent. Namn anges efter ingressen. Ansvarig utgivare är Cornelia Thomasson.

(0) läsarkommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


5 + = 6

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>