Förstasidan Inrikes Nyheter — 28 februari 2017
Hon leder kårvalet 2017

Maria Lunusjkin är projektledare för kårvalet 2017. Foto: Miriam Bratt

KÅRVAL Snart är det dags för årets kårval och Maria Lunusjkin har fått förtroendeuppdraget som projektledare. Gaudeamus passade på att ställa sex frågor den nytillträdda projektledaren. 

Text: Miriam Bratt

Hej Maria! Du är projektledare för kårvalet 2017, kan du berätta lite om dig själv?
– Jag pluggar ett program i nationalekonomi och statistik här på SU och är inne på mitt tredje år. Jag är också ordförande för Samhällsvetenskapliga föreningen, men bara i två veckor till. Nu har jag fått halvtidsjobb på kåren och det känns jätteroligt. Att börja arbeta inom kåren kändes som nästa steg för mig!

Varför vill du arbeta med kårvalet?
– För att det är ett sätt för studenter att få påverka sin studietid. Jag har ju tidigare arbetat med att få studenter att engagera sig genom mitt arbete i Samhällsvetenskapliga föreningen och nu prövar jag att få studenter att engagera sig på ett nytt sätt. Jag är inte själv aktiv inom kårpolitiken, men tycker att det är viktigt att alla får vara med och påverka hur kåren ska se ut och vad som ska hända på campus. Sen har jag länge tyckt att det verkar spännande att få arbeta på kåren.

Vad tycker du är viktigt att veta om kårvalet som student?
– Det viktigaste är att veta att det finns. Det är många som inte inser att det finns eller så förstår de inte varför det finns. Många tror att det inte är viktigt för just dem. Men kårvalet har att göra med saker som kaffepriser på campus, gratis utskrifter och ljudupptagningar från föreläsningar, och sånt rör ju alla. Alla partier som ställer upp i valet driver studentviktiga frågor.

Vad innebär arbetet som projektledare? 
– Jag får göra en projektplan för hela kårvalet. Jag planerar med andra men har också möjlighet att göra mycket som jag vill. Exempel på saker jag gör är posters, hemsida, prata med fakultetsföreningar och kommunicera med partierna. Jag älskar att planera och är ett kontrollfreak.

Kan du berätta något om hur årets kårval kommer att bli redan nu?
– Det jag kan säga just nu är att det är fem partier som registrerat sig. I dag är sista dagen för registreringen så det lär nog droppa in några fler under dagen. Det brukar ställa upp ungefär sju partier. Hittills är det S-studenter, Fi Studenter SU, Vänsterns studentförbund, Studentpartiet och Allians för kåren som har anmält sig.

Har du några tips till studenter som vill engagera sig i studentpolitik? 
– För det första handlar det om att rösta. Alla studenter som är medlemmar i kåren har rätt att rösta i valet. En annan sak man kan göra, om man vill engagera sig mer, är att gå på partiernas nomineringsmöten. På webben kan man kolla när dom hålls och på de mötena är alla välkomna. Sen kan det kanske vara lite sent att börja engagera sig nu om man vill komma med i fullmäktige, men det kan ändå vara kul att hänga med på vad som händer på campus i samband med kårvalet.

Related Articles

Share

Om författaren

(0) läsarkommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


8 + 6 =

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>