Förstasidan Inrikes Nyheter — 10 februari 2017
Hur mycket kostar SSSB-lägenheter?

Gadden kollar hyran på SSSB:s studentlägenheter och -rum. Foto & illustration: Miriam Bratt

BOSTAD Hur mycket kostar det att bo i en studentlägenhet i Stockholm? Gadden bestämde sig för att kartlägga SSSB:s hyror för studentrum och -ettor.

Text: Miriam Bratt

Studenter tar återkommande upp svårigheten med att få tag på bostad i Stockholm och när en student väl har fått boende är hyran ofta den största utgiften. Hyrorna varierar beroende på kontraktsform, läge och boendestandard. Men det är inte bara studenter som bor i andrahand som kan åka på höga hyror, även bland olika studentboenden kan hyrorna skilja med flera tusenlappar.

Därför bestämde vi på redaktionen oss för att titta lite närmare på vad det kostar att bo med Stiftelsen Stockholms Studentbostäder, SSSB, som hyresvärd.

På kartan till höger ser vi SSSB:s fastigheter markerade, förutom de i Nacka, Flemingsberg och Täby. Vi har tittat på de högsta hyrorna för ett rum eller en etta som finns i de fastigheterna. Eftersom den här kartläggningen har baserats på studentrum eller studentlägenheter med ett rum, och inte på exempelvis kvadratmeteryta eller köksmöjligheter, är spridningen inom urvalet stor. De rum och lägenheter som redovisas på kartan kan vara allt från 10 till 52 kvadratmeter, och vissa har inte tillgång till varken kök eller pentry när andra har egna kök.

Husen som är markerade med gröna knappnålar har de billigaste ettorna eller rummen, med hyror under 4 499 kronor. De lila knappnålarna markerar hus där de högsta hyrorna ligger på mellan 4 500 och 5 500 kronor. De dyraste hyrorna återfinns i husen som är markerade med röda knappnålar, med en högsta hyra på över 6 000 kronor i månaden.

Illustration: Miriam Bratt

Om kartan: Priserna för lägenheter och rum i SSSB:s olika hus kan variera. I huset Embla finns till exempel 178 rum med pentry. Storleken på dessa rum är 20-39 kvadratmeter och hyran ligger på 3 834-6 517 kronor. Kategorierna som visas på kartan är baserade på den högsta hyran för ett rum eller en etta i vardera hus. Uppgift­erna är hämtade från SSSB:s hemsida. 

Billigaste och dyraste boendet

Det billigaste boendet som SSSB erbjuder finns i Marieberg. Där finns 15 rum på 18 kvadratmeter vardera, som varken har pentry, kök eller tillgång till gemensamt kök. Dessa rum kostar 2 346 kronor i månaden.

SSSB:s etta med högst månadskostnad finns vid Kungliga Tekniska högskolan. Lägenheten är 50 kvadratmeter stor, har ett rum och pentry och kostar 8 604 kronor i månaden. SSSB:s rum och ettor kostar alltså allt från 2 346 kronor i månaden till 8 604 kronor. Av SSSB:s hemsida framgår dock att de lägenheter som är större än 30 kvadratmeter inte hyrs ut till en ensam boende. Dessa ettor förväntas studenter dela på.

Sara Albrecht arbetar som förvaltningschef på SSSB och förklarar att de olika hyrorna beror på att kostnaden sätts utifrån lägenheternas och rummens bruksvärde.

– Det kan handla om allt från läge till vad lägenheten har för utrustning och så vidare. Helt enkelt en standard på lägenheten, som blir bedömningsgrund vid hyressättning, säger Sara Albrecht.

Aidin Zandian är ordförande för jagvillhabostad.nu – en förening som arbetar för att unga ska få bättre möjligheter till boende. Han menar att det är ett problem att studentlägenheter i dag ofta har hyror som är svåra för studenter att klara.

– Uppenbarligen så verkar vår generation trots låga inkomster och kassa arbetsförhållanden på något sätt kunna fixa fram 10 000 kronor i månaden för någon andrahandslägenhet i en förort. Men det betyder inte att det är rimligt.

Vidare förespråkar Aidin Zandian att studentlägenheter byggs inom en prisnivå som gör det möjligt att ha existensminimum i åtanke när hyrorna sätts.

Existensminimum är det belopp som Socialstyrelsen och Kronofogden anser att man i Sverige behöver ha, exklusive boendekostnader, varje månad för att uppnå en ”skälig levnadsnivå”. År 2017 ligger existensminimum på drygt 4 700 kronor för en ensamstående vuxen.

– Om studiemedlet ligger på 10 000 kronor så borde hyror på studentlägenheter för en person max ligga på 5 300 kronor. Allting som gör att studenter har mindre att leva på än existensminimum är uppåt väggarna, säger Aidin Zandian.

Byggkostnader

Sara Albrecht menar att SSSB skulle gå back om de inte tog ut de hyror som de gör i dag, då vinstmarginalen redan är låg.
– När vi tar ut månadshyror på över 5 000 kronor i nyproduktion, så är det för att täcka byggkostnader. Det överskott vi får återinvesteras till 100 procent i SSSB och därmed i våra hyresgästers boendemiljö, säger Sara Albrecht.

Hon menar dessutom att bilden av att studenter bara lever på studielån är felaktig.
– Så ser det inte ut i dag. Studenter är inte en homogen grupp. Studenter har olika behov och önskemål, men också olika förutsättningar.

Studenters olika boendebehov

Men hur olika är behoven? Finns det till exempel några studenter som inte har behov av att kunna laga sin egen mat? Aidin Zandian ställer sig kritisk till att det finns studentrum som inte har tillgång till kök eller pentry.
– Jag är väldigt starkt emot hela idéen om att man ska bo lite sämre när man är ung. Den retoriken tycker inte vi inom jagvillhabostad.nu är hållbar. Men det handlar inte om att SSSB är ”bad guys”, utan om att markpriset är så högt, säger Aidin Zandian.

Sara Albrecht tycker också att det är problematiskt att SSSB:s rum i Marieberg inte har några köksmöjligheter. Dessa rum hyr SSSB av en bostadsrättsförening, vilket innebär att de boende är andrahandsgäster. Nu hoppas SSSB att bostadsrättsföreningen ska åtgärda kökssituationen.
– Bostadssituationen ser så dålig ut i dag att det är bättre att bo än att inte bo. Men det är klart att man ska kunna ha pentry och kök. Självklart är det ett dåligt alternativ även om det är bättre än inget boende alls, säger Sara Albrecht.

Aidin Zandian vill avslutningsvis rikta fokus mot markpriser. Han menar att om kommuner i Stockholms län har en ambition om att tillgodose behovet av studentbostäder så måste markpriser och byggnadskostnader hållas nere för att det ska gå att sätta hyror som studenter kan klara.
– Sitter man och höjer markpriset, som Stockholm stad nyligen har gjort, då får man ju hyror därefter. Jag tycker att det är rent ut kontraproduktivt och genomruttet att å ena sidan säga att man vill bygga bostäder för en viss målgrupp men å andra sidan höja markpriset. När det byggs får sedan den boende betala det priset i form av orimligt höga hyror, säger Aidin Zandian.

Related Articles

Share

Om författaren

(0) läsarkommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


1 + 3 =

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>