Förstasidan Inrikes Nyheter — 16 februari 2017
Kontroversiellt nytt studenthus i Nacka

Johan Skoglund, VD och koncernchef på JM AB, och kommunpolitiker Mats Gerdau tog genemsamt det första digitala spadtaget i Nacka. Foto: Miriam Bratt

BOSTAD Vid Alphyddan i Nacka ska ett nytt hus byggas med 93 studentlägenheter. På torsdagsförmiddagen togs det första spadtaget digitalt. Men projektet har upprört bland grannar.
– Alla vi som bor här är väl i princip emot det, säger grannen Bo Stjernbring.

Text: Miriam Bratt

I dag togs det första digitala spadtaget på ett nytt hus som ska innehålla 93 studentlägenheter i området Alphyddan i Nacka. På plats fanns bland annat människor från byggentrepenören JM AB, som är ansvariga för projektet, politiker inom Nacka kommun och boende i området.

Johan Skoglund, VD och koncernchef på JM AB, hälsade folksamlingen som tagit sig dit vid lunchtid på torsdagen välkomna.
– Det är extra kul att få vara här i Nacka, en kommun som vi tycker om att jobba i. Och det är också extra kul att få bygga studentlägenheter, sa Johan Skoglund på den provisoriska scenen.

Men projektet har stött på motstånd, bland annat från flera boende i området. Grannen Bo Stjernbring har följt debatten kring studentlägenhetshuset och är frustrerad.
– Alla vi som bor här är väl i princip emot det. Det finns bara en gata upp hit och det kommer att bli väldigt avgränsat under byggarbetet, säger Bo Stjernbring.

När kommunpolitikern Mats Gerdau (m) klev upp på scenen berättade han att det alltid finns synpunkter på enskilda projekt och att han är medveten om att det varit diskussioner kring just studenthuset.
– Om man bara ger sig in i politiken för att bli omtyckt kommer man kunna kompromissa om allt, säger Mats Gerdau. Det behövs fler studentlägenheter. Det här är ett jättebra läge för studenter att bo på.

Men att läget skulle passa håller inte Bo Stjernbring med om.
– Det här är inte ett särskilt tillgängligt område för studenter som är handikappade till exempel, säger Bo Stjernbring.

Julia Kågström (i den gula jackan) är projektledare för bygget. Här står hon bredvid en studentkör som framträdde vid tagspadet. Foto: Miriam Bratt

Julia Kågström är projektledare för arbetet med studentbostäderna i Alphyddan.
– Det här är våra första studentbostäder, det kompletterar vårt bostadsbyggande som redan involverar bostadsrätter, hyresrätter och äldreboende till exempel.

Även Julia Kågström är medveten om att de boende i området uttryckt kritik.
– Det har varit mycket överklagande av planen. Tyvärr har det funnits synpunkter också på att det är just studentbostäder. Men vi på JM är mycket vana vid att hantera sådana synpunkter, säger Julia Kågström

Bo Stjernbring riktar främst sin kritik mot kommunen.
– De som man blir sur på är kommunen, man föreslår andra ställen men de lyssnar inte. Jag är självklart positiv till att det byggs studentbostäder i Nacka, men platsen i Alphyddan är illa vald. Hur ska man lösa trafiksäkerheten under byggtiden? Det svarar inte kommunen på, säger Bo Stjernbring.

Related Articles

Share

Om författaren

(0) läsarkommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


6 + 3 =

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>