Förstasidan Inrikes Nyheter — 03 mars 2017
”SFS driver en klassisk bidragslinje”

Mattias Hallberg från Moderata studenter är kritisk till SFS:s studentbudget. Foto: Miriam Bratt

EKONOMI Sveriges förenade studentkårer, SFS, gick i onsdags ut med en studentbudget där de hävdade att den genomsnittliga studenten går 326 kronor back varje månad. Mattias Hallberg från Moderata studenter riktar nu kritik mot SFS:s studentbudget.
– Många av de här siffrorna är tagna lite ur luften, säger Mattias Hallberg.
 

Text: Miriam Bratt

I onsdags rapporterade Gaudeamus om den nysläppta studentbudget som Sveriges förenade studentkårer, SFS, har gjort, där de hävdar att den genomsnittliga studenten går 326 kronor back varje månad (läs här). Studentbudgeten imponerade dock inte på Mattias Hallberg, från Moderata studenter som sitter som ledamot i Stockholms universitets studentkårs, SUS, fullmäktige.
– Jag tycker inte att SFS ger en rättvisande bild av studenters ekonomi i Sverige. Många av de här siffrorna är tagna lite ur luften. Man missar den otroligt stora spridning som finns inom studentgruppen.

Mattias Hallberg är framför allt kritisk till att SFS beskriver studiemedlet som studenternas inkomst.
– De skriver ju själva i budgeten att 43 procent av studenterna jobbar vid sidan av. Då är det ju direkt felaktigt att säga att genomsnittsstudenten går back 300 kronor i månaden, eftersom vi nog kan anta att de tjänar mer än 300 kronor. Man har dessutom ett helt sommarlov på sig då man både kan och bör arbeta om man inte har sommarkurser. Om man ska vara student är det självklart att man ska jobba under sommaren, säger Mattias Hallberg.

SFS skrev i sitt pressmeddelande att årets resultat i studentbudgeten återigen visar att studiemedlet behöver höjas. Inte heller det håller Mattias Hallberg med om.
– SFS driver en klassisk bidragslinje, som menar att allting blir bättre om man bara höjer bidragen. Det är en felaktig bild. De här bidragshöjningarna måste finansieras, vilket SFS inte tar upp överhuvudtaget. Om man inte vill höja skatten så handlar det ju då om att ta resurser från välfärden, säger Mattias Hallberg.

Mattias Hallberg studerar nationalekonomi vid Stockholms universitet. Han tar själv bidrag, lån och arbetar vid sidan av och tycker att hans ekonomi fungerar bra.

Related Articles

Share

Om författaren

(0) läsarkommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


+ 5 = 14

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>