Förstasidan Karriär Krönikor — 06 mars 2017
Personlig branding: ”Förhandla först när kärlek uppstått”

SU-alumnen Mia Oldenburg håller kurser i personlig branding vid Luleå Tekniska Universitet och är tillsammans med Tim Foster aktuell med boken Branding you. Foto: Jennie Pettersson

KARRIÄRTIPS SU-alumnen Mia Oldenburg är en av författarna bakom boken Branding you, en bok om personlig branding. I en serie krönikor kommer hon att dela med sig av sina bästa tips till studenter på väg ut i karriären. Det här är del 2 av 5.

Text: Mia Oldenburg

I vissa jobbannonser finns uppmaningen att lämna löneanspråk redan i ansökan. Gör inte det! Innan du vet mer om vad tjänsten eller uppdraget innebär, vilket ansvar eller leverans som förväntas av dig och vilka andra villkor och för den delen förmåner som erbjuds kan du omöjligt sätta en siffra på vad lönen i pengar bör ligga på. Dessutom riskerar du att bli bortsorterad i förskott om ditt anspråk ligger högre än vad uppdragsgivaren haft i åtanke.

Bäst är att ligga lågt ett tag, ta reda på mer om vilket spann tjänsten, branschen och just den specifika uppdragsgivaren ligger inom. Innan de vet vem du är och vad just du kan bidra med är det för tidigt att lämna ett anspråk. När de väl vet det och vet att det är just dig de vill ha, när kärlek har uppstått är du i absolut bästa läget att förhandla och kanske de då kan tänka sig en högre nivå än de ursprungligen tänkt sig. Att ta sig god tid att fundera på ett bud är alltid att rekommendera. För ögonblicket går fort förbi och när de redan fått dig är det försent att komma på att du egentligen borde begärt mer. Din årliga lönerevision är inte en förhandling, utan ett tillfälle för dig att visa på hur du bidragit till företagets lönsamhet och effektivisering och kanske därför kan få ett tillskott i plånboken.

Gör ditt jobb i förskott, ta reda på lönestatistik, fundera ut vilket spann du själv kan tänka dig för just detta uppdrag och börja sedan förhandlingen över din egen övre gräns och ge motparten en chans att förhandla ner. Än hellre, försök få motparten att först ange en summa och tänk då på att den summan är längre än vad de egentligen tänkt sig för att de på samma sätt vill ge dig en chans att förhandla upp. Så båda ska känna sig som vinnare. Fundera också på vad uppdraget kan ge mer än pengar och förmåner? Kan uppdraget ge dig ett större nätverk, bredda eller fördjupa din erfarenhet, nya kvalifikationer, goda referenser inför nästa steg är det också oerhört mycket värt och kanske kan göra en lägre lönenivå mer acceptabel?

Viktigt är att hela förhandlingen håller en god och positiv kommunikation så blir det lättare för alla parter att säga ja. Enligt Harvard Negotiation Project är hörnstenarna i alla förhandlingssituationer… att det är lättare att få det du vill ha om du ber om det. Så enkelt! Att vara tyst om vad du önskar dig är ingen framkomlig väg. De som ber om mer, får ofta mer och du får bara vad du förhandlar dig till, inte vad du känner att du har rätt till eller vad du tycker du är värd.

Jag frågade en gång en förhandlingsexpert om tips inför en löneförhandling. Tipsen jag fick: var en man född med rätt bakgrund. Inga andra faktorer är mer avgörande för ens framtida lönenivå som dessa. Istället för att låta sig nedslås är god förberedelse en framgångsfaktor. Så, förhandla först när kärlek uppstått… från motpartens sida. Om det är du själv som är förblindad av kärlek gör du dock bäst i att hålla dig borta från förhandlingssituationen tills du ser mer klart.

Related Articles

Share

Om författaren

Gästskribent
Gästskribent

Texten är skriven av en gästskribent. Namn anges efter ingressen. Ansvarig utgivare är Cornelia Thomasson.

(0) läsarkommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


5 + 9 =

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>