Förstasidan Inrikes Nyheter — 01 mars 2017
Studenter går 326 kronor back i månaden
Enligt Sveriges förenade studentkårer går den genomsnittliga studenten 326 kronor back varje månad. Foto t h: Miriam Bratt - Foto t v: SFS

Caroline Sundberg, ordförande för Sveriges förenade studentkårer, menar att studiemedlet behöver höjas. Foto t h: Miriam Bratt - Foto t v: SFS

EKONOMI 326 kronor. Så mycket menar Sveriges förenade studentkårer, SFS, att den genomsnittliga studenten går back varje månad, i den nysläppta studentbudgeten för år 2017. 

Text: Miriam Bratt

Information från SFS studentbudget år 2017. Grafik: Miriam Bratt

På onsdagen gick Sveriges förenade studentkårer, SFS, ut med den årliga studentbudgeten. Enligt årets budget ska den genomsnittliga studenten gå 326 kronor back varje månad – en siffra som förra året låg på 202 kronor.
– Studenter går fortfarande back varje månad och det behövs en höjning av studiemedlet för att vi ska kunna fokusera på studierna. Vi vill se en ordentlig satsning och anser att det är bidraget som ska höjas, eftersom det länge varit en skev fördelning mellan ett litet bidrag och ett stort lån, säger Caroline Sundberg, ordförande för Sveriges förenade studentkårer, i ett pressmeddelande.

I studentbudgeten beräknar SFS vilka utgifter en genomsnittlig studenten har. Sedan jämförs utgifterna med studiemedlet för att se om studiemedlet räcker.

I SFS beräkningar ingår inte några utgifter för till exempel mediciner, vård och glasögon. De påpekar även att 34 procent har dolda kostnader inom utbildningen, 41 procent har högre boendekostnader än 4 000 kronor och 43 procent arbetar extra vid sidan av studierna.

SFS skriver i ett pressmeddelande att studentbudgeten bekräftar vad de hävdat i många år: ”Studiemedlet är för lågt och måste höjas”.
– Studiemedel som faktiskt går att leva på är en förutsättning för studier, i synnerhet för breddad rekrytering och breddat deltagande. När studiemedlet är för lågt blir högre utbildning tyvärr inte möjligt alla. Det här behöver Anna Ekström, ansvarig minister, ta tag i. Något annat vore pinsamt för en regering som vill satsa på Sverige som en kunskapsnation i världsklass, säger Caroline Sundberg i pressmeddelandet.

 

Related Articles

Share

Om författaren

(1) läsarkommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


5 + = 11

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>