Förstasidan Nyheter — 17 april 2017
Kårvalskollen: Allians för Kåren

Andreas Moilanen från Allians för Kåren. Foto: Cornelia Thomasson

KÅRVAL Osäker på vilket parti du ska rösta på i kårvalet? Gaudeamus hjälper dig att få koll på de olika alternativen. Andreas Moilanen, ordförande för Allians för Kåren, berättar om partiets viktigaste frågor.
Text: Cornelia Thomasson

Allians för Kåren är ett nyregistrerat parti, men samtidigt är ni inte helt färska. Vill du berätta lite mer?
– Allians för Kåren är ett samarbete mellan Moderata Studenter, Liberala Studenter, Borgerlig Opposition och Centerstudenter. Vi har helt enkelt valt att göra ett samarbete för att se till att det verkligen sker en förändring för studenter, där vi har lagt ifrån oss våra partitillhörigheter för att verkligen fokusera på studenter. Vi vill samla upp alla studenter. Vi har sett att det finns vissa studenter som inte helt är moderater eller helt är liberala, men ändå vill rösta på något som inte representerar de stora partierna i kåren – som ju är vänster. Våra förhoppningar är att vi ska bli det största partiet i kårvalet och att förändra kåren och hur studenter ser på kåren. Jag möter dagligen folk som inte vill gå med i kåren eftersom de inte får något ut av det. Trist på ett sätt, för då har kåren misslyckats med sin mest fundamentala sak.

Vilken är er viktigaste fråga?
– Vår viktigaste fråga är att studenterna ska få någonting mer ut av själva medlemskapet.

Aha! Två av era huvudfrågor är ganska konkreta, ni vill digitalisera kurslitteraturen och införa praktik som valbar kurs. Men så vill ni också införa en roligare studietid. Hur fixar man det?
– Vi tycker att studentkåren ska arbeta mer för att det ska vara roligare att gå på universitetet. I dagsläget är det ganska mycket liv på dagen men på natten är det stendött från kåren. Jämför vi med andra universitet är det en helt annan typ av studentliv. På andra lärosäten finns en annan sammanhållning som saknas på SU. Där har kåren extremt mycket potential att samla alla studenter och bidra till en roligare tid på campus. Universitet ska vara levande både dag och natt.
– I dagsläget fokuserar Stockholms universitets studentkår på internationella studenter, men glömmer bort att många studenter flyttar hit från andra delar av Sverige och att de också vill ha ett sammanhang. Vi vill även att kåren ska driva egen klubb eller pub.

Hur skiljer sig AFK från övriga partier?
– För det första är vi det enda borgerliga partiet. Vi är också ett samarbete mellan fyra olika partier, då kan vi samla en massa olika ideologier och synsätt och sätta oss och jobba för studenter.

Kan du med en mening pitcha in varför man ska rösta på AFK i kårvalet?
– För en nystart för studentkåren.

Kårvalet

Kårvalet 2017 pågår mellan den 24 och 28 april. I anslutning till valet kommer alla som blev fullvärdiga medlemmar i Stockholms universitets studentkår innan den 3 april att få ett mejl med instruktioner för hur man röstar online. Det kommer även att finnas bemannade valstationer runtom på campus.

Related Articles

Share

Om författaren

Cornelia Thomasson
Cornelia Thomasson

Cornelia Thomasson är chefredaktör och ansvarig utgivare på Gaudeamus. Kontakt: cornelia.thomasson@sus.su.se

(0) läsarkommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


2 + = 9

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>