Förstasidan Nyheter — 20 april 2017
Kårvalskollen: Fi studenter

 

Jusefin Meissner är engagerad i Fi Studenter. Foto: Cornelia Thomasson

KÅRVAL Vad ska du rösta på i valet? Gaudeamus kårvalskoll hjälper dig att få kläm på vad de olika partierna står för. I dag berättar Fi Studenters Jusefin Meissner mer om partiets kärnfrågor.
Text: Cornelia Thomasson

Vad är Fi Studenters viktigaste fråga?
– I år är vår viktigaste fråga att universitetet ska utreda och åtgärda studenternas arbetsmiljö. Just nu är det segregerat mellan institutionerna, men vi vill att SU ska ta ett samlat grepp om hela studiemiljön. Det som exempelvis skulle kunna jobbas med är de tysta läsplatserna. Man sitter så tätt inpå varandra och framför allt i biblioteket blir det dålig luft. Det är förståeligt, med mycket böcker och papper blir det väldigt torrt, men vi tycker att borde gå att göra något åt. Vi har också sett till de allmänna studieutrymmena. Det är så mycket ljud och det finns ingen jättemysig eller behaglig plats att äta lunch på om man inte köper lunch, och det blir dyrt om man ska köpa varje dag. För de som har med sig egen lunch tycker vi att det är viktigt att få sitta och äta den i lugn och ro.

Ljudupptagning av föreläsningar, utredning av arbetsmiljö och utbildning för SU:s personal i inkluderande språkbruk är de tre frågor ni går på val på. Ljudupptagning har följt med sedan förra året, hur tänker ni där?
– Både den frågan och inkluderande språkbruk har hängt med sedan förra året och det är för att det är frågor som har påbörjat ett arbete med och vi tycker att det är viktigt att ta dem i mål. Frågan om att ljuduppta föreläsningar har drivits i tillgänglighetsgruppen som är den grupp på SU som jobbar med tillgänglighetsfrågor. De har bestämt att en policy ska upprättas och för oss gäller nu att följa upp att policyn innefattar det vi vill och att den genomförs.

Vad skiljer er från de andra partierna?
– Vi vill lägga till någon slags dimension av att ifrågasätta och problematisera könsmaktsordningen och andra typer av diskriminering som finns på universitet. Vi vill sätta press på andra partier i kårfullmäktige och på SU att ta de frågorna på allvar, för att gynna studenternas möjligheter senare i livet. Det blev tydligt efter förra valet att vi har genomförbara frågor och att de är realistiska. Förra året var vårt första år som studentparti, innan dess var vi en kårförening, och redan då blev vi andra största parti. Jag tycker att det säger mycket om vår pondus och vår vilja att göra en förändring.

Förra året ställde ni upp i val för första gången och det med stor framgång. Ni blev andra största parti och fick en presidiepost. Hur tror du att det kommer gå i år?
– Det kan nog bli lite tufft eftersom flera partier gått ihop till ett. Om alla deras väljare går ihop och röstar så kan det bli lite tufft. Men vi gjorde en jättestor valkampanj förra året och vi hoppas att kunna fortsätta på den. Vi hoppas att vi har vi visat för våra väljare förra året vi gjort stor skillnad och att vi kan vinna nya väljare i år.

Kan du med en mening pitcha in varför man ska rösta på Fi Studenter?
– Vi är för ett feministiskt och inkluderande universitet som är till för precis alla, oavsett vem en är och var en kommer ifrån.

Kårvalet

Kårvalet 2017 pågår mellan den 24 och 28 april. I anslutning till valet kommer alla som blev fullvärdiga medlemmar i Stockholms universitets studentkår innan den 3 april att få ett mejl med instruktioner för hur man röstar online. Det kommer även att finnas bemannade valstationer runtom på campus.

Related Articles

Share

Om författaren

Cornelia Thomasson
Cornelia Thomasson

Cornelia Thomasson är chefredaktör och ansvarig utgivare på Gaudeamus. Kontakt: cornelia.thomasson@sus.su.se

(0) läsarkommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


+ 7 = 11

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>