Förstasidan Nyheter — 20 april 2017
Kårvalskollen: S-studenter

Marie Hansson är representant för S-studenter. Foto: Cornelia Thomasson

KÅRVAL Osäker på vilket parti du ska lägga din röst på i 2017 års kårval? Marie Hansson är partirepresentant för S-studenter och berättar mer om vad de står för och vad de går till val med för frågor.

Text: Cornelia Thomasson

Vad är S-studenters hjärtefråga?
– Vi har en tro på människors lika värde och det demokratiska tillvägagångssättet för att få det. Vi har också en grund i feminism och antirasism, det är en del av att vara likvärdiga. Att få vara den man är oavsett vilken bakgrund man har.
– Det viktigaste är att vi ska vara en sammanslutning med studenter. Vi vill kämpa för allas lika värde att gå en utbildning på universitet men också att trivas här som man är. Det är också viktigt att samarbeta med andra partier på campus – det är en förutsättning för en demokrati.

S-studenters tre viktigaste frågor är fler studentbostäder, kostnadstak för kurslitteratur och att bekämpa psykisk ohälsa hos studenter. De två första är ganska konkreta, men hur ska ni bekämpa psykisk ohälsa?
– En sak som vi vill göra är att se över Studenthälsans resurser och se vad vi kan göra där. Vi tror inte att de syns tillräckligt väl för studenter. Men psykisk hälsa handlar också om levnadsvillkor, som att studenterna har bostäder och inte behöver spendera hela sitt CSN-bidrag på kurslitteratur. Det är också ett sätt att bekämpa ohälsa. Vi vill bidra så att studenterna känner att de trivs här på universitetet och att de inte behöver äta nudlar varje dag.
– Sedan handlar förbättring av livskvalitén om att göra studentlivet roligare. Vi vill både samarbeta med och lyfta kåren likväl som vi vill samarbeta med de kårpartier som vill samma sak.

Man kan säga att de tre frågorna går in i varandra alltså. Men bostäder är ju en fråga som inte är centrerad till universitetet på samma sätt som era andra frågor?
– Vi vill också arbeta regionalt med dessa frågor. Vi vill driva detta i vårt eget parti som socialdemokrater, men också samarbeta med universitet så att de känner att de har vårt stöd. Vi försöker bygga ut bostäderna för studenterna och se till att alla får en bostad när de börjar här på skolan. Vi vill inte bara driva frågor som handlar om studentlivet på universitet utan studentlivet utanför universitet. Det är vår vision att alla studenter ska ha en bostad när de börjar studera. Det är ett behov vi ser i dag. Studentbostäderna ska även vara anpassade till studenternas ekonomi och att det handlar om att driva frågan genom en jämställdhetspolitik.

Hur skiljer sig S-studenter från övriga kårpartier?
– Vårt kårparti har en jämställdhetsinriktning, en feministisk och antirasistisk inriktning, som genomsyrar allt det arbete vi gör och alla beslut vi tar. När jag har gått igenom de andra kårpartiernas frågor verkar det som att de lyfter fram dessa som enskilda sakfrågor, medan vi ser det som en helhetsfråga i det vi vill göra. Vi ser också klassfrågan – att alla ska kunna studera här oavsett bakgrund.

Kan du i en mening pitcha varför man ska rösta på S-studenter?
– För en starkare kår och ett universitet för alla, helt enkelt, och att vi fokuserar på gemenskap bland studenter här på SU.

Kårvalet

Kårvalet 2017 pågår mellan den 24 och 28 april. I anslutning till valet kommer alla som blev fullvärdiga medlemmar i Stockholms universitets studentkår innan den 3 april att få ett mejl med instruktioner för hur man röstar online. Det kommer även att finnas bemannade valstationer runtom på campus.

Related Articles

Share

Om författaren

Cornelia Thomasson
Cornelia Thomasson

Cornelia Thomasson är chefredaktör och ansvarig utgivare på Gaudeamus. Kontakt: cornelia.thomasson@sus.su.se

(0) läsarkommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


+ 9 = 15

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>