Förstasidan Inrikes Nyheter — 12 april 2017
Kårvalskollen: Studentpartiet

Studentkårens vice ordförande Stefanie Tagesson går åter till val för Studentpartiets räkning. Foto: Cornelia Thomasson

KÅRVAL Vad har Studentpartiet för kärnfrågor? Studentpartisten Stefanie Tagesson, som även är vice ordförande i Stockholms universitets studentkår, ger svaren.

Text: Cornelia Thomasson

Vad är Studentpartiets hjärtefråga?

– Att driva lokal påverkan utan att blanda in höger- och vänsterpolitik. Vi vill ta till vara på den kunskap som finns här och bedriva påverkan och stärka studentinflytandet och campus i helhet.

Vad skiljer er från de andra partierna?

– Studentpartiet tror inte att studenters gemensamma intressen för studietiden på campus är direkt kopplat till höger- eller vänsterideologi. Vi är definitionen av ett lokalt parti, vi finns bara här på Stockholms universitet. Vi har en väldigt stark representation i vårt parti av folk som varit aktiva i fakultetsföreningar eller haft förtroendeuppdrag på kåren, vilket gör oss till experter på att göra skillnad här på Stockholms universitet. Vi säkrar också fakultetsföreningarnas röst och möjlighet att påverka i studentkåren, något som jag uppfattar att man historiskt sett inte tagits hänsyn till sedan kårobligatoriets avskaffande.

Era tre kärnfrågor är ett roligare studentliv, ett starkt studentinflytande och bättre studentekonomi. Vad kan ni göra för en bättre studentekonomi?

– Vi tror på samverkan med kårens bolag. I och med att kåren är ägare av bolag som finns här på campus så kan vi stärka det genom fler förmåner. Kårbryggen är en typisk sådan sak. Det ger ett mervärde till medlemskapet. Men samverkan med bolagen är också kopplat till roligare studentliv. Vi tror på ett sammanhållande campus, att dra tillbaka studenterna hit. Att de ska känna att de har en tydlig SU-identitet och att det är deras campus. Oavsett vad de tycker om att göra så ska de känna att det finns något för alla här. Det kopplar också an till vår fråga om studentinflytande. Vad är studentinflytande? Det är ju allt möjligt. Möjligheten att påverka litteraturlistan eller möjligheten att göra något kul i din fakultetsförening eller sitta i kårfullmäktige. Man kan inte dissekera våra frågor för allt som sker här på campus sker i symbios och synergi och vi behöver ta till vara på de effekterna ordentligt. Vi tycker ju att våra frågor är kärnan av att vara en SU-student.

Du är ju vice ordförande för SUS i nuläget men också här i egenskap av partiombud. Innebär detta att du kommer ställa upp igen och kandidera till presidiet?

– På vårt nomineringsmöte den 9 mars valde partiet att ha mig som presidiekandidat det här valet också. Så ja, jag ställer upp igen i egenskap av Studentpartiets presidiekandidat eftersom jag fått förtroende från dem. Jag hoppas på förtroende från kårfullmäktige igen. Om jag får förnyat förtroende har jag väldigt stora ambitioner för den här organisationen och ser så himla ljust på framtiden.

Okej, berätta i en mening varför man ska rösta på Studentpartiet.

– Man ska rösta på Studentpartiet om man vill få sin studietid värnad om av ett parti som har ett helhetsperspektiv med förankring över hela lärosätet.

Kårvalet

Kårvalet 2017 pågår mellan den 24 och 28 april. I anslutning till valet kommer alla som blev fullvärdiga medlemmar i Stockholms universitets studentkår innan den 3 april att få ett mejl med instruktioner för hur man röstar online. Det kommer även att finnas bemannade valstationer runtom på campus.

Related Articles

Share

Om författaren

Cornelia Thomasson
Cornelia Thomasson

Cornelia Thomasson är chefredaktör och ansvarig utgivare på Gaudeamus. Kontakt: cornelia.thomasson@sus.su.se

(0) läsarkommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


5 + 8 =

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>