Förstasidan Inrikes Nyheter — 12 april 2017
Prorektors uttalande upprör lärarstudenterna

Prorektor Clas Hättestrands uttalande i Sveriges Radio onsdag 12 april har upprört flera lärarstudenter. Foto t v: Miriam Bratt - Foto t h: Niklas Björling / SU

FUSK Lärarstudenter är upprörda efter att P3 Nyheter i dag, onsdag, rapporterat om att det är de som fuskar mest på Stockholms universitet. Flera har reagerat på prorektor Clas Hättestrands uttalande i radiorapporteringen.
– Det var en olycklig klippning, säger Clas Hättestrand till Gaudeamus. 

Text: Cornelia Thomasson

I morse, onsdagen 12 april, rapporterade Sveriges Radios P3 Nyheter att lärarstudenter fuskar mest på Stockholms universitet. 39 av de 89 fall av fusk som togs upp i Disciplinnämnden år 2016 begicks av studenter som läste kurser i pedagogik, didaktik och barn- och ungdomsvetenskap.

I en intervju med P3 Nyheter kommenterade prorektor Clas Hättestrand siffrorna så här:
– På lärarutbildningarna har vi en relativt stor andel studenter som är över 25 år eller som gjort längre studieuppehåll och vidareutbildar sig senare i livet. Det kan vara så att man inte har det vetenskapliga förhållningssättet lika djupt rotat som, låt säga, en nybörjarstudent.

Upprörda lärarstudenter

Flera lärarstudenter på Stockholms universitet har reagerat på nyheten. En av dem är 29-åriga Sarah von Sydow. Hon läser Ämneslärarprogrammet med inriktning engelska och franska och upprörs dels över P3 Nyheters vinkel och dels över prorektors uttalande.

– P3 Nyheter har gjort en koppling mellan disciplinärendena och lärarutbildningen, men den som läser den typen av kurser [kurser i pedagogik, didaktik och barn- och ungdomsvetenskap, reds. anm.] är inte nödvändigtvis lärarstudenter. Vi på lärarutbildningen jobbar redan mot mytbildningar och dåligt rykte och det här gör bara saken värre, säger hon till Gaudeamus och fortsätter:
– När prorektorn vid universitet uttalar sig så här så känns det demoraliserande och åldersdiskriminerande.  Jag tillhör den studentgrupp som prorektorn talar om och när jag läser det här känns det väldigt personligt. Påstår han att äldre studenter fuskar?

Kommentar från prorektor

I en intervju med Gaudeamus menar prorektor Clas Hättestrand att hans uttalande är taget ur sitt sammanhang.

På ditt uttalande i radio verkar det som att du har en teori om att studenter som är över 25 inte är lika duktiga som yngre studenter. Är det vad du menar?
– Det var en olycklig klippning. I det sammanhanget pratade vi om studenter som just kommit tillbaka från ett studieuppehåll och hur nära man har till det akademiska efter ett sådant.

Men går det att se att de som fuskar är äldre?
– Om man ser till de ärenden som var uppe i Disciplinnämnden förra året så var ungefär hälften av de som fälldes för fusk 30 år eller äldre. Det är en övervikt äldre studenter som blivit fällda.

Clas Hättestrand menar att inslaget på P3 Nyheter inte gett hela bilden:
– Man kan inte säga att det med säkerhet är lärarstudenter som fuskar. Jag var noga med att betona detta. Cirka 100 ärenden inkom till Disciplinnämnden förra året där studenter fälldes för fusk. Det fanns en överrepresentation från två institutioner [Barn och ungdomsvetenskapliga institutionen och Institutionen för didaktik och pedagogik, reds. anm.]. Men jag vill betona att det finns 6000 till 7000 lärarstudenter på SU och sett till det är anmälningarna inte många. Det är heller inte alla som läser vid de institutionerna som är lärarstudenter.

Clas Hättestrand betonar också att överrepresentationen i statistiken kan bero på att fusk upptäcks i högre utsträckning på dessa institutioner.

Related Articles

Share

Om författaren

Cornelia Thomasson
Cornelia Thomasson

Cornelia Thomasson är chefredaktör och ansvarig utgivare på Gaudeamus. Kontakt: cornelia.thomasson@sus.su.se

(0) läsarkommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


9 + 4 =

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>