Förstasidan Kultur Kulturnyheter — 20 april 2017
Ung filmskapare skildrar flyktingmottagandet

Filmskaparen och juridikstudenten Begonia Randhav, aktuell i årets korfilmsfestival, vill kombinera relevanta ämnen med sitt skapande. Foto: Carolina Sundell

KULTUR Sveriges Kortfilmsfestival firar 60 år med temat Livet genom film. Den 31 mars går startskottet för en filmfest som hyllar icke-kommersiella kortfilmer. Från SU är flera inblandade, däribland Begonia Randhav som förra året vann priset Cinemagikern, bidrar med filmen Stödgruppen.

Text: Carolina Sundell

Sveriges Kortfilmsfestival går av stapeln för 60:e gången. Bland de bidragande filmmakarna återfinns ­Begonia Randhav, förra årets vinnare av festivalens pris ­Cinemagikern. På filmfestivalen 2016 skildrade hon en ­familj på flykt från krig i Vägen hem.
– Tänk att man kommer till ett samhälle och är i princip döv och stum. De som kommit till exempelvis Sverige känner att de inte har något att säga till om och att saker sker över deras huvuden. Många som flytt från krig lider av posttraumatiskt stresssyndrom och ångest. Människor fattar desperata beslut när det handlar om extrema situationer, som karaktären i ­Vägen Hem, där dottern överger sin splittrade familj som ska ­deporteras, säger Begonia Randhav.

Den prisbelönta filmmakaren är 23 år och studerar juridik på Stockholms universitet. På meritlistan har hon en kampanjfilm för svenska FN-förbundet och vid sidan om är hon mentor för ensamkommande flyktingar. I dagsläget med den pågående flyktingkatastrofen är hon manad att ta sig an människorättsfrågor i sina produktioner, vill hon betona.
– Jag kombinerar de ämnen som är relevanta, jag känner att film berör människor mer än nyheter i dag. Folk har blivit avtrubbade av alla siffror i statistiken. Det handlar om liv och vi måste se verkligheten bakom alla dessa siffror. Det kan man spegla genom film. På så vis skapas ett band mellan tittaren och karaktärerna, berättar Begonia Randhav.

Filmfestivalen

Sveriges äldsta filmfestival består av tre tävlingsklasser; Filmskoleklassen, för landets filmskolor, individuella klassen och SM i Minutfilm, en tävling där man kollar på ett pärlband med 60 sekunder långa filmer.

På grund av sina studier har temat juridik präglat Begonia Randhavs kortfilmer. I hennes produktion Stödgruppen berörs en samtyckeslagstiftningen. Att filmen blev till är ingen slump då Begonia Randhav suttit med i den juridiska gruppen för Kvinnojouren, där hon mött kvinnor som fallit offer för våld.
Stödgruppen handlar om fem unga kvinnor som överlevt sexuellt våld och deras terapisessioner med en psykolog. Vi får se hur dessa kvinnor uppfattar att samhället ser på dem. Jag hoppas att de som utsatts för något liknande vågar tala om det, det ska inte behöva vara tabubelagt. Kvinnor ska inte känna skam, utan de förtjänar en eloge för att de vågar prata i ett klimat som beskyller dem för övergreppen.

Stödgruppen är ett av 60 bidrag som kommer att ­visas under kortfilmsfestivalen, som har temat Livet genom film. Stödgruppen är en av de kortfilmer som redan utmärkt sig och prisbelönats internationellt.
– En av tre kvinnor i världen riskerar att utsättas för sexuellt våld under sin livstid. Stödgruppen vann nyligen på en festival i Indien, Social Awareness Award. Jag tycker det är intressant att jämföra Indien och Sverige. Det kan hända liknande brott i dessa länder, men vi i väst tenderar att tro att folk är mer brutala där borta, att våldet är kulturellt betingat. Men när samma sak sker mitt under näsan på oss i Sverige är det i många fall knäpptyst och anses inte alls vara kulturellt ­betingat, såvida förövaren inte råkar vara icke-vit. Då handlar det återigen om kultur. Är situationen en annan handlar det plötsligt om en galen enstöring och ”inte alla män”, säger Begonia Randhav.

Med många roller

Beata Rappe. Foto: Miriam Bratt

Begonia Randhav är inte bara manusförfattare och regissör utan även skådespelare i sina produktioner. När Begonia inte studerar är hon aktiv, kreativiteten flödar och filmer skapas på löpande band, snart börjar hon filma ännu en; Billie The Kid. Många av filmfestivalerna runt om i Europa har snart hört talas om henne, om de inte redan visat ett av hennes verk.

Bland de anmälda filmerna till festivalen syns ­också Spilld mjölk av SU-studenten Beata ­Rappe, som Gaudeamus skrev om i nummer 6/2016. Läs om henne och hennes filmer här.

­Sveriges Kortfilmsfestival pågår mellan den 31 mars och 2 april.

 

Related Articles

Share

Om författaren

Gästskribent
Gästskribent

Texten är skriven av en gästskribent. Namn anges efter ingressen. Ansvarig utgivare är Cornelia Thomasson.

(0) läsarkommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


+ 4 = 8

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>