Förstasidan Inrikes Nyheter — 26 april 2017
Valnämnden varnar VSF efter konflikt med AfK

Micaela Kedhammars inlägg på VSF:s Facebooksida fick Amanda Bengtsson Jallow att reagera. Foto t v: Privat - Foto t h: Ida Arnstedt

KÅRVAL Kårvalsveckan hann knappt börja innan Vänsterns Studentförbund och Allians för Kåren hamnade i luven på varandra. Informella tips, påhopp och en varning präglar första halvan av kårvalsveckan.
– Det är tråkigt att Micaela Kedhammar försöker smutskasta och fara med osanning för att gynna sitt parti, säger Amanda Bengtsson Jallow från Allians för Kåren.

Text: Miriam Bratt

Kårvalsveckan hade precis dragit igång när Vänsterns Studentförbund, VSF, på sin Facebooksida publicerade en text av en före detta kårordförande och VSF:are, Micaela Kedhammar. Texten publicerades måndagen 24 april och handlade om Sverigedemokraternas tidigare intresse av att verka inom kårpolitiken på Stockholms universitet och ett potentiellt framtida intresse – något som Kedhammar ställde sig negativ till.

Micaela Kedhammar nämnde även att kårpartiet Liberala Studenter, som numera ingår i Allians för Kåren, tidigare bjudit in Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson till en debatt på campus. Hon skrev: ”Under hösten lyckades SD bli inbjudna av Liberala studenter (som nu för övrigt ingår i det nya kårpartiet Allians för kåren) och delta i en debatt på Juristernas hus”. Läs hela Kedhammars text här.

Texten upprörde bland annat Amanda Bengtsson Jallow som är vice ordförande för Allians för Kåren och styrelseledamot i Liberala Studenter. Hon var en av dem som hörde av sig till Maria Lunusjkin, ordförande för valnämnden, och menade att inlägget stred mot en regel. Regeln hon syftade till var ”Negativt kampanjande gentemot andra kårpartier eller personer är strikt förbudet.”
– Det är tråkigt att Micaela Kedhammar försöker smutskasta och fara med osanning för att gynna sitt parti. Hon verkar mena att vi i AfK skulle stödja rasistisk politik och SD i deras normaliseringsprocess. Det är inte sant, tvärtom så arbetar vi emot rasism, säger Amanda Bengtsson Jallow.

Oklart meddelande från valnämndens ordförande

När valnämndens ordförande Maria Lunusjkin mottog Amanda Bengtsson Jallows mejl skred hon genast till verket. Via Facebook hörde hon av sig till VSF:s partiombud Marcus Löfgren under måndagskvällen. Hon påpekade att deras Facebookinlägg skulle kunna tolkas som ett regelbrott.
– Jag tycker att inlägget var opassande och eventuellt tangerade vid någon regel. Jag hörde av mig och sa att de kanske skulle tänka på det, säger Maria Lunusjkin.

Marcus Löfgren är partiordförande för Vänsterns Studentförbund, VSF. Foto: Cornelia Thomasson

När Marcus Löfgren fick meddelandet var han inte säker på om det var Maria Lunusjkins egna åsikter eller om det var ett beslut från valnämnden, men han tog ändå bort Kedhammars text för säkerhets skull.
– När man får ett meddelande från valnämnden så tänker i alla fall jag att det är någonting som de tycker är fel, säger Marcus Löfgren.

Men det visade sig att det som Marcus Löfgren tolkat som en uppmaning från valnämndens ordförande var menat som ett informellt tips. En stund efter att han tagit bort inlägget fick han nämligen ytterligare ett meddelande från Lunusjkin där det framkom att det inte inkommit en formell anmälan, men att det fanns tecken på att det skulle kunna göra det.

Det faktum att det inte fanns någon formell anmälan när Lunusjkin först hörde av sig till VSF upprör Micaela Kedhammar.
– Det här är nästan ännu värre. Jag tänker att om valnämndens ordförande säger att man ska ta bort en text så tar man nog det som ett besked från valnämnden. Marcus tolkade det som att vi kanske blir avstängda om vi inte gör som de säger, säger Micaela Kedhammar.

Varning till Vänsterns Studentförbund

På onsdagsmorgonen, 26 april, kom till slut en formell anmälan från Allians för Kåren. Maria Lunusjkin tog, som valnämndens ordförande, beslut om att VSF får en varning men att de inte blir avstängda från kårvalet.
– Bryter ett kårparti mot reglerna ska de bli avstängda, men här tycker jag mer att de tangerade vid regeln och det var därför de fick en varning, säger Maria Lunusjkin.

Valnämnden sammankallades inte eftersom den består av tre personer, Maria Lunusjkin och två andra som är engagerade i Allians för Kåren.
– Det hade inte blivit bra om vi skulle ta beslut om det här ärendet tillsammans eftersom de är med i Allians för Kåren. Därför tog jag beslutet själv, säger Maria Lunusjkin.

Regeln om negativt kampanjande – för eller emot?

Micaela Kedhammar förstår fortfarande inte vad som skulle vara problematiskt med hennes Facebookinlägg.
– Jag hade skrivit om en sak som Liberala Studenter gjorde för tre år sedan och att de nu är en del av Allians för Kåren. Det är ju fakta, det är inte ens vidare långtgående tolkad fakta utan det har helt enkelt hänt. Dessutom har ju Liberala Studenter varit ganska stolta över att ha bjudit in Jimmie Åkesson till debatt. Men nu tycker Allians för Kåren att det är negativt kampanjande att ens nämna det, säger Micaela Kedhammar.

Amanda Bengtsson Jallow menar dock att det är felaktigt att de skulle vara stolta över att ha bjudit in Jimmie Åkesson till debatt.
– Jag tycker att det är felaktigt på så sätt att vi skulle vara stolta över hans politik, för det är vi absolut inte, svarar Amanda Bengtsson Jallow på påståendet.

Micaela Kedhammar ställer sig kritisk till regeln om att man inte får kampanja negativt om andra partier.
– Hur ska man som kårparti kunna positionera sig gentemot de andra partierna om man inte får prata om de andra? Liberala Studenter tycker att man ska bjuda in Jimmie Åkesson och Vänsterns Studentförbund tycker inte det.Det är ju en tydlig skiljelinje som jag tror många tycker är viktig, oavsett vilken sida man står på. Det känns tråkigt om man då inte ens får lyfta den konflikten, menar Micaela Kedhammar och fortsätter:
– Nu tolkar jag det som att så fort man namnger ett annat parti kan det tolkas som negativt kampanjande och det är ju väldigt beklagligt. Jag personligen tror att politisk konflikt är ganska viktig för att få folk att bry sig om kårvalet. Om man inte kan se skillnad på de partier som ställer upp, varför ska man då rösta? frågar sig Micaela Kedhammar.

Amanda Bengtsson Jallow är däremot positivt inställd till regeln.
– Jag tycker att man ska kunna ta sig själv till seger genom att framföra sina egna åsikter. Det är bra att hålla en god ton, säger Amanda Bengtsson Jallow.

Related Articles

Share

Om författaren

(11) läsarkommentarer

 1. Det är en skarp anklagelse att mena att ”Micaela Kedhammar försöker smutskasta och fara med osanning”. Den efterföljande meningen är ju en jättekonstig tolkning av Kedhammars text. Varför begärdes inte ett förtydligande? Ska AFK få säga vad som helst om Kedhammar?

  • Miriam Bratt

   Tack för din kommentar, laxsill!

   Amanda Bengtsson Jallow ombads att utveckla vad hon menade med ”Det är tråkigt att Micaela Kedhammar försöker smutskasta och fara med osanning för att gynna sitt parti.” och utvecklade då med ”Hon verkar mena att vi i AfK skulle stödja rasistisk politik och SD i deras normaliseringsprocess. Det är inte sant, tvärtom så arbetar vi emot rasism”.

   Vi måste låta alla inblandade komma till tals med sin åsikt och tolkning av vad som hänt.

   Vänliga hälsningar,
   Miriam Bratt

   • Var nog otydlig. Vad jag menar är att deras svar var en jättekonstig tolkning av Micaela Kedhammars text, och jag tycker att den tolkningen borde ha ifrågasatts. De använder ju sin konstiga bild för att förtala Micaela Kedhammar.

 2. Nu kanske jag gör mig skyldiga till negativt kampanjande här men det här är ju något av det dummaste jag läst:

  Amanda Bengtsson Jallow menar dock att det är felaktigt att de skulle vara stolta över att ha bjudit in Jimmie Åkesson till debatt.
  – Jag tycker att det är felaktigt på så sätt att vi skulle vara stolta över hans politik, för det är vi absolut inte, svarar Amanda Bengtsson Jallow på påstående.”

  Det är väl ingen som har påstått att Liberala Studenter eller AfK skulle vara stolta över Jimmie Åkessons politik? Den sortens insinuanta misstolkningar är ju helt klart mer ”negativt kampanjande” än Kedhammars inlägg. Hur gör jag en anmälan till valnämnden?

 3. Strikt förbud mot negativt kampanjande har funnits som valregel sedan åtminstånde 2013. Jag satt i valnämnden 2014 och då hade vi den regeln, så det är väl lite felaktigt att kalla det en ny regel?

  • Miriam Bratt

   Tack för din kommentar, Hrafn! Och även ett stort tack för din rättelse. Du har helt rätt och jag har nu korrigerat artikeln.

   Vänliga hälsningar,
   Miriam Bratt

 4. Vem behöver kampanja negativt när AfK beter sig som småbarn och skämmer ut sig själva på det här viset? Tål de inte att deras politik visas upp i ljuset? Är de rädda att spricka i solen som de små borgerliga troll de är?

 5. Jag vet inte vilka frågor Amanda Bengtsson Jallow svarar på men inte har det något att göra med vad Micaela skrev för tre år sedan. Liberalerna var väldigt stolta över att ha bjudit in SD när det begav sig. Ni vet, på det där liberala maneret, med högt i tak, ge plattform åt rasister för att kunna bemöta osv.

  Jeez ni kan ju läsa detta i samma tidning ni läser nu:
  http://www.gaudeamus.se/2014/08/sd-debatt-far-stark-kritik/

 6. Pingback: Kedhammar: ”Viktigt med en stark vänster i Stockholms universitets studentkår” | Gaudeamus.se

 7. Om pajkastning är förbjudet funkar ju stenkastning, vilket Kedhammar är nog gott medveten om.

  • Moget.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


+ 2 = 3

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>