”Integration är allas ansvar”

Två av CIC:s grundare, Adriana Jiménez och Susanna Blomster, i en föreningslokal för nyanlända i Täby. Foto: Miriam Bratt

ETT ÖGONBLICK Adriana Jiménez, Susanna Blomster och Signe Savén är gamla SU-studenter och har arbetat på studentkåren. Nu har de startat den ideella föreningen Connect Include Conclude, CIC, för att arbeta med integration.

Text: Miriam Bratt

Ni har startat föreningen Connect Include Conclude, CIC, kan ni berätta vad det är för något?
AJ – Vi är en ideell förening som försöker göra Stockholm till en mer inkluderande plats. Vi jobbar mot företag så att de enklare ska kunna inkludera nyanlända när de rekryterar. Typiskt för CIC är att vi inte bara förväntar oss att nyanlända ska komma hit och anpassa sig, utan att vi vill att alla ska bli duktiga på att integreras tillsammans.
SS – Vi vill ha en arbetsmarknad som välkomnar alla. Som tar till vara på alla individers kompetens, potential och drömmar.

Hur kom ni på idén till CIC?
SB – Vi jobbade på student­kåren tillsammans. Jag arbetade till exempel som samordnare för studiemiljö och hade då kontakt med Asylrättsstudenterna som finns på SU. Det var väl där någonstans som idén uppstod.
AJ – Vi har alla blivit skrämda av hur segregeringen ser ut i Sverige just nu. Det kändes faktiskt som en självklarhet att göra något för att motarbeta den här segregeringen.

Signe Savén bor i Norge och arbetar med föreningen på distans. Foto: Privat

Varför behövs just er förening?
AJ – Integration är allas ansvar. När de nyanlända kommer ska de lära sig massa saker, men vi måste också komma ihåg att de har massa kunskap att bidra med. Vi behövs för att hjälpa företagen att förstå det, så att de kan låta nyanlända berika deras arbetsplatser.
SB – Det finns ju massa aktörer som arbetar med integration, så för att hitta vår nisch så började vi ta kontakt med andra aktörer. På så sätt har vi fått hjälp att se var vi behövs och vilken lucka vi kan fylla.

Det låter som att det är mycket administrativt arbete bakom att starta en förening, hur har det varit?
SS – Det är absolut mycket att göra. Till exempel måste man välja organisationsform, ta fram förslag på stadgar och jobba med strategiska frågor och styrdokument. Alla sådana saker har tagit mycket tid, men det är också roligt.
SB – För de som vill göra något sådant här kan det vara bra att veta att det tar mycket längre tid än man tror. Man måste ha tålamod.

Ni träffades när ni hade förtroende­uppdrag på kåren, har det påverkat ert arbete?
SS – Arbetet på kåren har varit ett jättebra sätt att få en grundläggande inblick i hur det fungerar när man ­driver en organisation. När vi arbetade där såg vi saker som vi tycker är bra att göra, men också saker som vi skulle vilja göra på ett annorlunda sätt.
SB – Man fick verkligen vara delaktig i utvecklandet av nya idéer på kåren. Det gjorde också att vi kände att vi kan klara av det här. Dessutom lärde vi oss också att vi tre fungerar väldigt bra ihop.

Hur hoppas ni att CIC ska fungera om fem år?
AJ – Vi vill vara ledande inom integrationsarbetet. Och vi hoppas kunna syssla med CIC på heltid.
SS – Jag hoppas också att vi ska få fler att engagera sig genom vår förening. Det är viktigt för en ideell förening att kunna erbjuda något tillbaka för de som engagerar sig.

Vad är era tips till studenter som vill engagera sig i föreningsliv?
SS – Börja! Bara hoppa på saker och testa. Förhoppningsvis kommer du förr eller senare till en plats där du gör jättemycket nytta och trivs bra.
AJ – Det är så många andra som jobbar med sådant här. Mejla folk och fråga, vi har fått mycket hjälp på det sättet. Så tro inte att du är ensam.

Related Articles

Share

Om författaren

Gästskribent
Gästskribent

Texten är skriven av en gästskribent. Namn anges efter ingressen. Ansvarig utgivare är Cornelia Thomasson.

(0) läsarkommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


7 + = 13

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>