Förstasidan Krönikor Opinion — 12 maj 2017
”Antingen har man en granskande tidning eller så har man det inte”

Cornelia Thomasson är vikarierande chefredaktör på Gaudeamus. Hon har tidigare skrivit om oron för tidningens framtid som redaktionellt oberoende. Foto: Miriam Bratt

LEDARE Kårstyrelsen föreslår att kårens verksamhetschef blir ny ansvarig utgivare för tidningen. Samtidigt tycks de inte ha förståelse för, eller så vill de inte vara öppna med, att det kommer påverka tidningens granskande roll. Nuvarande chefredaktör och ansvarig utgivare Cornelia Thomasson vill att vi talar klarspråk en stund.

Text: Cornelia Thomasson

Efter lång väntan är den stora dagen är här. Det är den 12 maj och jag har precis kommit över propositionen rörande Gaudeamus framtid, ni vet det där förslaget som kårfullmäktige ska besluta om den 18 maj. Under ödesmättad tystnad sitter jag och min kollega Miriam framför min dator och låter ögonen löpa från vänster till höger, rad för rad genom det tresidiga dokumentet. Sista punkten. Vi ser upp från skärmen, på varandra. Jag tror att vi båda har antagit skepnanden frågetecken.

Sedan bubblar det upp. Det lilla, hysteriska och falskt klingande skrattet hos två personer som inte riktigt fattar om det de just bevittnat är något slags skämt eller om verkligheten faktiskt överträffar dikten.

I propositionen föreslår styrelsen att Stockholms universitets studentkårs verksamhetschef ska ta över rollen som ansvarig utgivare för tidningen.

I nuläget och så långt tillbaka jag kan härleda har tidningens chefredaktör också varit ansvarig utgivare, det vill säga har juridiskt ansvar för det som publiceras på webben eller trycks i tidningen. Det finns givetvis tidningar där chefredaktör och ansvarig utgivare inte är samma person, men det är absurt att som en granskande, oberoende tidning ha en ansvarig utgivare som inte är en del av redaktionen. Lite som att Bonnier AB:s vd Thomas Franzén plötsligt skulle ersätta Peter Wolodarski som ansvarig utgivare för Dagens Nyheter. Det händer inte.

Att vara ansvarig utgivare innebär att ha rätt att läsa allt innan publicering, att man har sista ordet och kan bestämma över innehållet. Att den rollen föreslås tillfalla en person som är högt uppsatt inom den organisation tidningen ska granska… det bäddar inte för redaktionellt oberoende.

Säg att redaktionen sniffar upp ett scoop om att presidiet lägger medlemsintäkterna på sprit och cigaretter i stället för på studentpåverkan. Reportern skriver om det här. En dag innan tidningen ska skickas till tryckeriet vill den ansvariga utgivaren ta en titt på tidningen. Hur stor är chansen att artikeln om kårpamparna som festar loss på medlemmarnas pengar går igenom ”kontrollen” om den ansvariga utgivaren är högt uppsatt inom kåren?

Föreslår styrelsen att Gaudeamus ska bli en slags medlemstidning i stället som avhåller sig helt från den typen av journalistik? Nej nej, förutom att propositionen fjärilslätt snuddar vid ordet ”kommunikationskanal” så nämns inget sådant rakt ut. Tvärtom! Så här står det i propositionen, rakt av saxat:

”Våra förslag innebär i korthet att SUS verksamhetschef blir ansvarig utgivare för tidningen. Vi ser fortsatt vikten av att tidningen kan publicera kritiska artiklar om kårpolitiken, och vi vill undvika en situation där tidningens redaktionella innehåll detaljstyrs av kårens politiska ledning. Exakt hur en policy eller liknande för att undvika det ska utformas behöver utredas för att bli genomtänkt och hållbart. Det behöver också anpassas till den organisation av tidningen som kan bli resultatet av våra föreslagna förändringar. Därför föreslår vi att styrelsen får i uppdrag att under verksamhetsåret återkomma med förslag som syftar till detta.”

Vidare avslutas propositionen med följande:

”Vi är övertygade om att Gaudeamus kan gå en ljus framtid till mötes, som en integrerad del av Stockholms universitets studentkår. Men det kräver hårt arbete, smart tänkande, tydliga prioriteringar och betydande satsningar. Vi i kårstyrelsen ber om fullmäktiges mandat att påbörja det arbetet.”

Det styrelsen säger är att de vill att Gadden ska få granska, men bara lite grann. Inte så att det skaver eller blir jobbigt. Och det låter ju rart mellanmjölkigt och oförargligt på pappret, men det är i praktiken ett got mot demokratin.

Det går inte att ha en tidning som är integrerad och kritisk på samma gång. Antingen har man en granskande tidning eller så har man det inte. Och vill styrelsen inte ha en granskande tidning – då borde de vara öppna med det, i stället för att försöka smyga in det mellan raderna.

Jag tänker i alla fall tala klarspråk: Om den här propositionen röstas igenom på kårfullmäktige den 18 maj, då är den här 93-åriga tidningens dagar som ett redaktionellt oberoende medium räknade. Jag tar mig friheten att citera Gaudeamus förra medarbetare Jan Guillou här: ”Att ta bort tidningens oberoende är första steget till att lägga ner den. Och om ni vet det så är det väl en sak, om det är ett taktiskt sätt att bli av med tidningen. Men om ni inte vet det så bör ni tänka er för.”

Det kanske låter som en så världslig sak, att en liten studentkår på ett universitet vill dra tillbaka sin tidnings oberoende ställning och på sikt kanske avveckla den. Men det är inte en världslig sak. Pressfriheten är en given del av en demokrati. Vi lever i en tid där pressfriheten är mer hotad än någonsin. Oberoende medier censureras och läggs ner medan journalister tystas, fängslas och mördas runt om i Europa och världen. I ett sådant klimat kunde man tänka att kåren, som är en demokratisk politisk organisation, skulle värna om att bevara universitetets enda granskande medium.

I stället bevittnar vi nu hur ett gäng studentkårspolitiker, kanske framtidens stora makthavare, nyttjar den gnutta makt de försetts med till att vingklippa pressfriheten. Så vad händer då om några år när samma politiker travar in i maktens salonger?

Läs propositionen här.

Related Articles

Share

Om författaren

Cornelia Thomasson
Cornelia Thomasson

Cornelia Thomasson är chefredaktör och ansvarig utgivare på Gaudeamus. Kontakt: cornelia.thomasson@sus.su.se

(0) läsarkommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


+ 7 = 8

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>