Förstasidan Opinion — 29 maj 2017
Effektiv Altruism SU: Så räddar du världen med ditt jobb

Gustav Alexandrie och Caroline Olsson från kårföreningen Effektiv Altruism SU. Foto: Privat

OPINION Gustav Alexandrie och Caroline Olsson från Effektiv Altruism SU skriver om hur de menar att man ska tänka karriärsmässigt för att göra positiv skillnad i samhället. 

Hur kan jag göra så stor positiv skillnad som möjligt med min karriär? Trots att många nog ställer sig frågan är flera av de svar som ges inte särskilt hjälpsamma. Råd som ”följ din passion” är till exempel oanvändbara om man inte har någon passion eller saknar skäl att tro att ens passion sammanfaller med det som skulle förbättra världen.

Inom effektiv altruism, en social rörelse som använder evidens och kritiskt tänkande för att förbättra världen så mycket som möjligt, har man försökt ge mer tillfredsställande svar på frågan. Organisationen 80 000 Hours, som är en del av rörelsen, har lagt flera års forskning på att besvara frågan och kommit fram till ett antal förvånande slutsatser.

En av de viktigaste insikterna från 80 000 Hours forskning är vikten av ”utbytbarhet”. Att börja arbeta som läkare ­innebär exempelvis inte att antalet anställda läkare ökar utan att någon annan som annars hade fått jobbet inte får det. Den positiva skillnaden som läkaren gör består alltså inte i hur många operationer hen utför, utan i hur många fler operationer hen utför jämfört med den som hade fått jobbet istället.

Detta talar för karriärer där man inte är utbytbar. Ett exempel på detta är vad 80 000 Hours kallar ”earning to give”: tjäna så mycket pengar som möjligt för att sedan ge bort så mycket som möjligt till effektiva välgörenhetsorganisationer. Eftersom personer inom höginkomstyrken generellt inte ger stora summor till välgörenhet är den som väljer en sådan karriär inte utbytbar – de pengar som du ger till välgörenhet hade inte hamnat där om någon annan hade haft ditt jobb.

Förutom ”earning to give” rekommenderar 80 000 Hours även bland annat karriärer inom partipolitik och värdefull akademisk forskning. Inom båda dessa områden förordar de att man fokuserar på frågor som är viktiga men får oförtjänt lite uppmärksamhet, till exempel biståndspolitik eller forskning kring risker med artificiell intelligens.

Det samlade budskapet är att det är viktigt att ta hänsyn till evidens även när vi väljer karriär. Med tanke på de 80 000 timmar som många av oss kommer att spendera i arbetslivet är det värt att lägga tid på att hitta en karriär som gör positiv skillnad.

Gustav Alexandrie
Ordförande kårföreningen Effektiv Altruism SU

Caroline Olsson
Kassör kårföreningen Effektiv Altruism SU

 

Related Articles

Share

Om författaren

Gästskribent
Gästskribent

Texten är skriven av en gästskribent. Namn anges efter ingressen. Ansvarig utgivare är Cornelia Thomasson.

(0) läsarkommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


+ 1 = 6

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>