Förstasidan Krönikor — 29 maj 2017
En hampakudde löser inte dina problem med stress

”Du tänker som en idiot”, skriver krönikören Tove Ljung. Foto: Cornelia Thomasson

KRÖNIKA Tove Ljung  är skribent på Gaudeamus och läser Kulturvetarprogrammet vid Stockholms universitet. Här skriver hon en skitarg krönika om att bolla studier och plugg.

Vad händer i ditt schema, Tove? Jo, jag har heltids­studier, två jobb, skriver för Gaudeamus och sitter i ­styrelsen samt skriver manus i en studentförening för filmskapande. Mycket har jag att göra. Allt för att få en karriär inom kultursfären. Men hur får man energi att jobba samtidigt som man studerar?

Hela min feed på Facebook består av hälsofreeks och hälsoartiklar om vad man ska göra för att få mer energi. Vissa föreslår att man ska äta en massa chiafrön, andra föreslår att man ska sitta i ett rum med några speciella hampaljus och sen finns det folk som tycker att man ska springa en timme om dagen. Resultatet kommer få mig att häpna. Till alla tips följer det också ett kommentarsfält där vissa skriver:
”Jag har testat allt och inte har jag fått mer energi. Ska jag tända fler hampaljus? Vad är problemet?”

Jag kan säga vad problemet är. Det är för att du tänk­er som en idiot. Tror du på riktigt att du klarar dig genom livet om du andas mot någon dum hampa-kudde med något vackert citat? Tror du på riktigt att du får mer energi när du äter din kroppsvikt av skitfrön? NEJ! Alla dessa lösningar är bara skräp som gör dig glad för stunden och är inte någon lösning på det riktiga problemet: att du inte vilar.

Men visst, jag fattar att man försöker jobba hela ­tiden för att ha bra meriter. Jag har dock fått försmak på vad som händer när det kunde gått riktigt illa. När jag jobbade som personlig assistent så var jag upptagen i princip alla tider på dygnet. En dag vaknade jag upp och det kändes som att varenda muskel var förstörd. Jag blev ett emotionellt vrak och fick göra omtenta på nästan alla delkurser. Jag var tvungen att säga upp mig och vila ordentligt.

Jag är en fattig stud­ent, men jag lever ändå. Dagar går och kommer, men jag ­knogar på. Det som gör att jag klarar mig igenom dagen är att jag planerar mitt schema. Varje månad räknar jag ut hur många timmar jag kan jobba i veckan, hur mycket jag behöver för att studera till tentorna och hur mycket jag behöver vila. Alla tider jag kan jobba skriver jag i ett mejl till mina chefer som därefter sätter upp mig på arbetspass som passar in på dessa tider.

Om problemet är att man inte har energi för att ta sig igenom ett fullt schema så är inte lösningen att springa en timme om dagen och på så sätt göra av med ännu mer energi. Det finns en väldigt enkel lösning på problemet och det är att du behöver sova. När du kommer hem så går du direkt till sängen och sover. Då kan jag lova dig att vad som komma skall kommer få dig att häpna.

 

Tove tipsar – så får du ihop jobb med studier:

Lägg upp ditt schema och mejla din chef de tider du har möjlighet att jobba. På så sätt ser din chef dig som strukturerad och du förhindrar själv att bli sönderstressad.

Sök ett jobb där det finns mycket dötid. När det finns lite att göra kan du bläddra igenom kurslitteraturen.

Sömn är bättre än öl. Visst, det kan vara kul att gå ut och festa när man är ledig. Men gör det inte hela
tiden, man orkar inte med ett skit utan sömn.

Related Articles

Share

Om författaren

Gästskribent
Gästskribent

Texten är skriven av en gästskribent. Namn anges efter ingressen. Ansvarig utgivare är Cornelia Thomasson.

(0) läsarkommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


+ 3 = 9

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>