Den engagerade studenten Marie Ziesing – Del 2

Marie Ziesing förklarar en uppgift för två niondeklassare från Rinkebyskolan som besöker SU. Till vänster om henne sitter kollegan Adam Yassin. Foto: Miriam Bratt

REPORTAGE På Stockholms universitet ­studerar och doktorerar ungefär 30 000 personer. Bland dessa finns franska- och latinstudenten Verena Puth, lärarstudenten Marie Ziesing och juriststudenten Nikita Feiz. Gemensamt för dem är att de på olika sätt är engagerade i sina hjärtefrågor. I del 2 möter vi Marie Ziesing. 

Text: Miriam Bratt

Läs även om Verena Puth och Nikita Feiz.

En grå onsdagseftermiddag i början av mars kom två elever från Rinkebyskolan till Frescati. Med dem var bland annat Marie Zeising som arbetar på Stiftelsen Läxhjälpen och pluggar till lärare på SU.

Syftet med besöket var att visa de två niondeklassarna hur det är här på universitetet, för att inspirera dem till vidare studier efter gymnasiet.

Hittade rätt

När Marie kom på att hon ville ha ett nytt extrajobb som är relaterat till sin lärarutbildning så var arbete med läxhjälp ett ganska självklart val.
– Många kursare jobbar med läxhjälp, men jag var inte så sugen på att jobba för något läxhjälpsföretag där bara barn vars föräldrar har mycket pengar kan få hjälp med sina läxor. Skolan ska vara en jämlik plats men det är den inte i dag, säger Marie.

Efter att ha letat runt lite så hittade Marie fram till Stiftelsen Läx­hjälpen – en stiftelse som finansieras med hjälp av sponsorer och som ger gratis läxhjälp till barn i socioekonomiskt utsatta områden.
– Det kändes bra för den här läxhjälpen matchar mer med vad jag står för, säger Marie.

Foto: Miriam Bratt

Förutom att hjälpa ungdomar med sina läxor så ser också Marie arbetet som ett förebildsskapande där hon och de andra läxhjälparna har ett ansvar att agera förebilder för ungdomarna.
– Alla vi som arbetar inom Läxhjälpen är högskolestudenter. Det är för att vi ska inspirera ungdomarna till att plugga vidare.

Besöket med niondeklassarna från Rinkebyskolan var också ett sätt att inspirera till det.
– Det är viktigt att förstå att man kan plugga vidare, särskilt om man inte har så många omkring sig som pluggar på högskola. Eleverna som var med här på SU var nöjda med besöket. De tyckte att det var spännande att det var så stort här, säger Marie Zeising.

Ideellt engagemang

Arbetet med Stiftelsen Läxhjälpen är inget ideellt engagemang, utan ett arbete med timlön. Men förutom studierna och extraarbetet är Marie även ideellt engagerad i kårföreningen Feministiska Lärarstudenter.

Feministiska Lärarstudenter har funnits i drygt ett år och ska fungera som en samlingsplats för alla studenter som utbildar sig för att kunna arbeta i skolan och som är intresserade av jämlikhetsfrågor.
– Vi pratar mycket om jämlikhet inom skolvärlden, både om hur vi tänker kring skolan som vår framtida arbetsplats och om vad vi tycker om utbildningen här på SU, berättar Marie och fortsätter:
– Det är spännande att engagera sig i en kårförening och få träffa andra studenter än de man alltid brukar plugga med.

Men ibland är det tufft att hinna med alla åtaganden berättar hon.
– Jag har alltid jobbat extra, men man blir mer motiverad att hinna med allt när man verkligen brinner för det. Jag har inget emot att Läxhjälpen eller Feministiska Lärarstudenter tar tid eftersom det känns viktigt och roligt.

Läs även om Verena Puth och Nikita Feiz.

Related Articles

Share

Om författaren

(1) läsarkommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


9 + 4 =

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>