Forskarpanelen: Hur har din akademiska karriär sett ut?

Klara Arnberg, Ishtiaq Ahmed och Anja Hirdman är med i den sista forskarpanelen innan sommaren. Foto (fr v): Privat, Andreas Wiberg och SU.

FORSKARPANELEN Gaudeamus har bett tre forskare att berätta svara på frågan: Hur har din akademiska karriär sett ut?

 Text: Miriam Bratt

Klara Arnberg. Foto: Privat

Klara Arnberg
Docent i ekonomisk historia

– Allt började när jag läste en kvällskurs som hette Genus, makt och arbete år 2001. Där fick jag upp ögonen för det jag sedan har ägnat min karriär åt: sexualitetens ­ekonomiska ­historia. Jag hade tänkt läsa till politices magister, men blev i stället magister och ­sedan doktor och docent i ekonomisk historia.
– Avhandlingen behandlade porrtidningsmarknadens utveckling – ett ämne som flera ansåg våghalsigt. Men jag hittade källmaterial trots bransch­ens ­underjordiskhet och jag lärde mig så småningom hantera personer som blev obehagligt exalterade av ämnet. Jag fick flera olika forskningsanslag efter disputationen, vilket möjliggjort fortsatta historiska studier om kommersialism, genus och sexualitet. Jag har även varit med och skrivit boken Könspolitiska nyckel­texter som i dag är kurslitteratur på flera utbildningar. Bland annat på den kurs som först fångade mitt ­intresse. Nu är det jag som är läraren.

 

Ishtiaq Ahmed. Foto: Andreas Wiberg

Ishtiaq Ahmed
Professor emeritus i statsvetenskap

– Min akademiska karriär har utvecklats högst tillfredsställande. Jag förtidspensionerades som professor emeritus i statsvetenskap från Stockholms universitet 2010 efter att ha undervisat i 20 år sedan min doktorsdisputation på institutionen i november 1985. Jag fick det stöd som behövdes för att kunna fortsätta forska om ämnen och teman såsom politisk islam, etnicitet, nationalism, mänskliga rättigheter och grupprättig­heter samt 1947 års delning av Punjabprovinsen. Jag tillbringade tre år vid ­Institute of South Asian Studies i Singapore som förste forskningsprofessor. Sedan 2013 har jag åkt till Pakistan varje vinter för att tillbringa en termin som gästprofessor vid olika universitet. Jag har lyckats publicera flera böcker – The Punjab Bloodied, Partitioned and Cleansed (2012) fick flera utmärkelser – samt artiklar i expertgranskade tidskrifter. Jag skriver också om aktuella frågor i Pakistanska medier.
[Gaddens medarbetare Jeanette Norling har översatt Ahmeds svar från engelska till svenska.]

 

Anja Hirdman. Foto: SU

Anja Hirdman
Docent i journalistik

– Idéhistoria var mitt första ämne på universitetet. Jag skrev min kandidatuppsats om synen på prostitution i statliga utredningar och fick smak för upptäckande, analyserande och känslan av att förstå, som jag fortfarande tycker är det bästa med yrket. Efter att ha läst kursen Journalistik och samhälle, fastnade jag för studier av medier där det finns en bred tvärvetenskaplighet.
– När jag började som doktorand var det inte lika reglerat som nu, man ombesörjde själv sin försörjning och antagningen var inte lika skräddarsydd som i dag. Under ganska lång tid arbetade jag mycket med föreläsningar och utredningar utanför akademin, för att ­sedan inse att man behövde en fast tjänst – och började meritera mig. Efter min docentur ägnade jag några år åt att arbeta mer administrativt som studierektor och ställföreträdande prefekt. Nu är jag tillbaka som forskare vilket passar mig.

Related Articles

Share

Om författaren

(0) läsarkommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


+ 8 = 12

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>