Förstasidan Inrikes Nyheter — 12 maj 2017
Förslaget om Gadden – Kåren vill inte bli granskade

Kårens styrelse vill inte att Gaudeamus ska fortsätta att journalistiskt granska dem mer. Foto: Miriam Bratt

TIDNINGENS FRAMTID Kårstyrelsen vill ta bort Gaudeamus roll som redaktionellt oberoende. I stället för att ha en chefredaktör som är ansvarig utgivare ska nu kårens verksamhetschef ta över den rollen, om styrelsen får som de vill. 

Text: Miriam Bratt

Gaudeamus chefredaktör Cornelia Thomasson har tidigare uttryckt att hon befarar att Stockholms universitets studentkår, SUS, ska ta bort tidningens redaktionella oberoende. Den farhågan visar sig nu stämma. Kårens styrelse har skrivit en proposition om att kårens verksamhetschef ska ta över rollen som ansvarig utgivare, en roll som chefredaktör i nuläget har.

Henric Södergren, SUS ordförande, och Stefanie Tagesson, SUS vice ordförande. Foto: Miriam Bratt

Propositionen tas upp i kårfullmäktige den 18 maj. Om majoriteten av ledamöterna då röstar ja går förslaget igenom.

Gaudeamus redaktion sitter i studentkårens lokaler och det ska vara en av anledningarna till förslaget. Styrelsen uttrycker nämligen en oro över arbetsmiljön för de som arbetar på kåren: ” Våra medarbetare ska kunna känna sig trygga i vetskapen att ingen på deras eget kontor letar efter ”scoops” eller ”stories”, potentiellt på deras bekostnad.”

 

En ung Jan Guillou i ett nummer av Gadden från 1980-talet. Foto: Gaudeamus

Tidigare har Gaudeamus skrivit om Jan Guillou som uttryckt sin oro över om Gaudeamus ska förlora oberoendet. Han riktade sig då till ledamöterna i kårens fullmäktige och sa:
– Att ta bort tidningens oberoende är första steget till att lägga ner den. Och om ni vet det så är det väl en sak, om det är ett taktiskt sätt att bli av med tidningen. Men om ni inte vet det så bör ni tänka er för, säger Jan Guillou.

 

I propositionen omnämns även tveksamheter kring Gaudeamus pappersupplagor. Inget färdigt förslag om att sluta ge ut Gaudeamus som papperstidning presenteras, däremot uppmuntras styrelsen att utreda frågan kommande år.

Propositionen avslutas med en förhoppning om framtiden: ”Vi är övertygade om att Gaudeamus kan gå en ljus framtid till mötes, som en integrerad del av Stockholms universitets studentkår.”

När Gaudeamus söker SUS presidium väljer de att svara med en skriftlig kommentar. ”Fullmäktige har satt ett mål om att ta fram en plan för Gaudeamus framtida utveckling givet de utmaningar som vi identifierat. Kårstyrelsen har under en längre tid utvärderat olika vägar framåt och har enhälligt röstat fram det liggande förslaget. Gällande motiveringen till de förslag som styrelsen lägger hänvisar vi till propositionen som finns på kårens webbsida.”

Läs propositionen här.

Related Articles

Share

Om författaren

(0) läsarkommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


+ 4 = 5

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>