Förstasidan Inrikes Nyheter — 19 maj 2017
Projektledare blir ansvarig utgivare för Gadden

 

Henric Södergren, Fi Studenter, och Stefanie Tagesson, Studentpartiet, valdes om till presidialer. Foto: SUS/Josefine Malmkvist

VALFULLMÄKTIGE Omvalt presidium och en fortsatt oberoende tidning var två av besluten som togs under gårdagens valfullmäktige.

Text: Cornelia Thomasson

Den 18 maj hölls Stockholms universitets studentkårs valfullmäktige. Bland annat skulle fullmäktige rösta om den omtalade Gadden-propositionen som under veckan blivit upplockad av flera nyhetstidningar. Propositionen föreslog bland annat att utse kåren verksamhetschef till ansvarig utgivare för tidningen. I budgetförslaget framkommer även att styrelsen inte ville avsätta medel för en tryckt tidning eller en reporter under kommande läsår. I stället föreslogs att tillsätta en projektledare för att utveckla tidningen under hösten.

Under fullmäktige stod det dock klart att partierna inte längre var överens om förslaget. Vänsterns Studentförbund, Fi Studenter och S-Studenter gick ihop om ett nytt förslag som i stället föreslog att rollen som ansvarig utgivare skulle tillfalla projektledaren.

Ett argument för att tillskriva ansvarig utgivarskapet till den budgeterade projektledaren var vikten av behålla en granskande tidning på universitetet.

Motionen väckte debatt och skapade splittring mellan dem och Studentpartiet och Allians för Kåren. Bland annat uttryckte Andreas Moilanen från Allians för Kåren en oro för att det inte skulle gå att tillsätta någon som har kompetens att vara både chefredaktör, ansvarig utgivare och projektledare på samma gång:

— Vet ni vad det innebär att vara ansvarig utgivare? Det är två roller i en.

 

 

Vid beslutet krävdes votering. 25 av 41 ledamöter la sin röst på att låta projektledaren ta rollen som ansvarig utgivare i stället för kårens verksamhetschef. Hur projektledarrollen kommer att se ut mer i detalj är nu upp till styrelsen att bestämma.

Fortsatt underskott i rambudgeten

Kåren har under de senaste åren lagt rambudgetar med underskott. Årets rambudget var inget undantag, med ett beräknat underskott på 520 000 kronor. Budgeten antogs men inte utan att Allians för Kåren satte press på styrelsen att fortsätta att jobba med underskottet i budgeten.

Dock är 520 000 ett mindre beräknat underskott än förra årets rambudget som låg på 800 000 kronor i beräknat underskott.

Presidiet menade att den nya rambudgetens underskott kan motiveras med ett antal satsningar. Bland annat en ökad arvodering av den politiska sekreteraren från 50 till 100 procent och resurser för en digital utvecklingssatsning för Gaudeamus.

Omvalt presidium – första gången på 40 år

Nuvarande ordförande Henric Södergren, Fi Studenter, och viceordförande Stefanie Tagesson, Studentpartiet, valdes enhälligt om till presidialer. Det är första gången sedan 1977 som en presidial väljs om.

– Jag är jätteglad att jag får förnyat förtroende. Är det något jag brinner för är det studenterna på Stockholms universitet, säger Stefanie Tagesson på fullmäktige efter att ha valts om.
Det valdes också en ny kårstyrelse bestående av sju ordinarie ledamöter och sju suppleanter. Dessa uppdelade på två listor: Majoriteten, som står i majoritet och består av representanter från Vänsterns Studentförbund, Fi Studenter och S-Studenter, samt Studentalliansen med namn från Allians för Kåren och Studentpartiet. Liksom presidiet fick flera av ledamöterna förtroende att fortsätta sitt uppdrag.

Så ser nya styrelsen ut

Ordinarie
Henric Södergren (Fi studenter, Majoriteten)
Diana Ghafour (S-studenter, Majoriteten)
Marcus Löfgren (Vänsterns Studentförbund, Majoriteten)
Oliver Berger (S-Studenter, Majoriteten)
Stefanie Tagesson (Studentpartiet, Studentalliansen)
Andreas Moilanen (Allians för Kåren, Studentalliansen)
Anton Hjelm (Studentpartiet, Studentalliansen)

Suppleanter
Emma Lagerstedt von Gegerfelt (Fi Studenter, Majoriteten)
Malin Claesson (Vänsterns Studentförbund, Majoriteten)
Anton Jägare (S-studenter, Majoriteten)
Karolina Muren (Vänsterns Studentförbund, Majoriteten)
Hugo Thorén (Allians för Kåren, Studentalliansen)
Erik Haversten (Studentpartiet, Studentalliansen)
Lovisa Kronsporre (Allians för Kåren, Studentalliansen)

Related Articles

Share

Om författaren

Cornelia Thomasson
Cornelia Thomasson

Cornelia Thomasson är chefredaktör och ansvarig utgivare på Gaudeamus. Kontakt: cornelia.thomasson@sus.su.se

(0) läsarkommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


7 + 1 =

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>