Förstasidan Inrikes Nyheter — 02 maj 2017
Guillou till kåren: Så gör ni Gadden stalinistisk

En ung Jan Guillou i ett nummer av Gadden från 1980-talet. Foto: Gaudeamus

TIDNINGENS FRAMTID Jan Guillou är en av dem som arbetat med Gaudeamus genom tiderna. Han menar att studenttidningar behövs för att säkerställa att studentfrågor behandlas i medier. Han trycker särskilt på vikten av att dessa tidningar är oberoende från lärosäten och studentkårer.
– Tidningar som styrs av en organisationsledning blir lätt stalinistiska i sin utformning och det vet ju alla, säger Jan Guillou.  

Text: Miriam Bratt

En av Gaudeamus mest kända skribenter genom tiderna är Jan Guillou. Gadden blev hans journalistiska tillflyktsort när ingen annan tidning ville anställa honom efter att han avslöjat hemligstämplad åsiktsregistrering i den så kallade IB-affären och sedan suttit i fängelse.

– Gaudeamus var viktig för mig under några år när jag blev persona non grata i det journalistiska etablissemanget. I slutet av 1970-talet när jag inte fick jobb någonstans och folk slutade hälsa, säger Jan Guillou.

På frågan om varför studenttidningar behövs svarar han:
– Det finns en mängd studentfrågor som inte behandlas i övriga medier, så det är ganska självklart.

Som Gaudeamus chefredaktör Cornelia Thomasson tidigare har skrivit om i en ledare så kommer kårens styrelse den 4 maj att fatta beslut om en proposition rörande Gaudeamus. Thomasson vet ännu inte vad för typ av förändring som ska föreslås till fullmäktige, men förändringen skulle potentiellt kunna äventyra Gaudeamus ställning som redaktionellt oberoende.

Den tanken upprör Jan Guillou, som menar att tidningens oberoende roll är väsentlig.
– Tidningar som styrs av en organisationsledning blir lätt stalinistiska i sin utformning och det vet ju alla. De blir mindre intressanta och mindra värdefulla att läsa. Då blir tidningen en större ekonomisk belastning för kåren, så det är både dumt och olönsamt att bete sig på det sättet, säger Jan Guillou.

Har du något att säga till de som sitter i kårfullmäktige som ska besluta om Gaddens framtid?
– Att ta bort tidningens oberoende är första steget till att lägga ner den. Och om ni vet det så är det väl en sak, om det är ett taktiskt sätt att bli av med tidningen. Men om ni inte vet det så bör ni tänka er för, säger Jan Guillou.

Guillous relation till Gadden

Jan Guillou skrev krönikor för Gadden mellan år 1977 och 1988. Läs mer om Jan Guillou och Gadden här.

Related Articles

Share

Om författaren

(2) läsarkommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


8 + 1 =

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>