På besök hos Sven Hagströmer: ”Studierna var något nödvändigt ont”

Det visade sig tidigt under samtalet att Sven Hagströmer redan hade läst en artikel om Infood, som Parisa Khosvari är medgrundare till. Foto: Cornelia Thomasson

STUDIEBESÖKET Vad händer när en färsk entreprenör ­träffar en gammal räv? Gaudeamus tog med studenten och ­egenföretagaren ­Parisa Khosravi på studiebesök hos ­superentreprenören och finansmannen Sven Hagströmer.

Text: Cornelia Thomasson

Tisdagen den 25 april klockan två är tiden som gäller. Sven Hagströmer, entreprenör och finansman, har avsatt en timme för fotografering och intervju på sitt kontor på investeringsbolaget Creades AB, där han är del­ägare och styrelseordförande. Inte fullt så stelt som det låter, i mejlet har han faktiskt skrivit: “Jag är på! Gillar formatet.” och en glad smiley.

Vad är formatet? I vanliga fall bygger Studiebesöket i Gadden på att en student får besöka sin drömarbetsplats. Den här gången har vi på redaktionen beslutat oss för att sammanföra två entreprenörer, en alumn och en student.

Studenten är 24-åriga Parisa Khosravi. Hon läser sista terminen i statsvetenskap, har redan en kandidatexamen i företagsekonomi och drömmer om att jobba med socialt entreprenörskap. Hon har redan hunnit med en hel del under sin studietid, bland annat varit ordförande för Utrikespolitiska Föreningen, startat upp deras radiokanal och anordnat konferensen Smile for Peace.

Just nu håller hon och kollegan Daniel Svensson  på att lansera Infood – en app som läser av streckkoder och snabbt förser konsumenten med skräddarsydd information om matvaror.

– Det finns extremt mycket information i streckkoden. Om man är diabetiker, allergiker eller går på LCHF så kan appen snabbt varna eller informera om olika varor, berättar Parisa Khosravi.

Att läsa vidare

Parisa Khosravis föräldrar var idrottare och immigrerade till Sverige som unga. Av sina föräldrar fick hon och hennes syskon det ­tidigt inpräntat att det var viktigt med universitetsstudier och att de skulle läsa vidare.  Det här berättar hon för Sven Hagströmer när vi slagit oss ner i ett in­glasat mötesrum på Creades. Hon berättar också att det tog ett tag för henne att komma underfund med vad hon ville göra:

Parisa Khosravi vill jobba med att starta upp och utveckla företag. Foto: Cornelia Thomasson

– Jag kände inte från start att jag visste vad jag ville göra. Jag började studera statsvetenskap först, men efter ett år bestämde jag mig för att inte fortsätta med det. Jag valde i stället att läsa företagsekonomi och nationalekonomi samtidigt. Jag insåg att jag kunde projektleda och driva igenom mina idéer genom Utrikespolitiska Föreningen. Min tid i UF gjorde så att jag hittade tillbaka till statsvetenskapen, säger hon.

Sven Hagströmer kommer från en adlig ätt med många läkare och jurister. Han berättar att det fanns en förväntan på att han skulle läsa vidare, men till skillnad från Parisa Khosravi visste han väldigt tidigt vad han ville göra.

– Jag var ett nyhetsfreak som liten. Jag läste, lyssnade på radio, tittade på tv. Alla nyheter påverkar samhällslivet och samhällslivet påverkar de ekonomiska värdena och företagen som finns där. Mina klasskamrater höll på med hästar och fotboll och satsade pengar på det, men jag tänkte att det här kanske jag kan tjäna pengar på. Det kanske kan bli ett yrke för mig. Jag köpte mina första aktier som tolvåring, säger han.

Vikten av att ha passion

Sven Hagströmer läste ekonomi vid Stockholms universitet i slutet av 60-talet, men tog aldrig någon examen. I stället började han jobba som portföljförvaltare på Gränges – ett avstamp för hans karriär. Efter ett par år på Gränges och sedan Investor bestämde Hagströmer sig för att starta egen börsfirma.

– Det där med studierna var något nödvändigt ont. Är du väldigt intresserad av något så vet du vilken kunskap som är relevant för att du ska kunna göra det till ett yrke. Studierna är helt nödvändiga för de som inte vet vad de ska göra. Livets hårda skola tar man ingen examen ifrån, man lär sig ständigt, men den är jätteviktig.

Han tror att det som tar en framåt i livet är passion och nyfikenhet – inte att utbilda sig för status eller pengars skull.

– Jag tror inte att universitetet utbildar prostituerade, men det är ju det man blir om man bara går efter pengarna, och går man bara efter pengarna kommer man inte lyckas, säger han och fortsätter:

–  Man ska hoppa upp ur sängen varje morgon och känna att man har världens roligaste jobb. Passion är jätteviktigt. Alla får kanske inte uppleva den passionen och det är jättetråkigt, men jag vill uppmana att följa hjärtat lika mycket som hjärnan.

– Hur lätt tror du att det är att följa sitt hjärta i dag? frågar Parisa Khosravi.

Sven Hagströmer tror att det är lättare än förr eftersom det finns fler möjligheter.

– Förr var det grovt tillyxat med yrken, i dag finns det många specialistjobb som inte fanns förut. Den värld vi lever i i dag är mycket mer spännande än den vi levde i förut.

Tid och mångsysslande

Båda två har följt sitt hjärta och slagit sig in på en bana som entreprenörer. Som något nyare på arbetsmarknaden upplever Parisa Khosravi att de största utmaningarna för henne är tid och pressen att kunna allt.

Sven Hagströmer skrattar.

– Du gör något väldigt farligt när du är mångsysslare. Jag känner igen mig i det där, att man ska fixa allt på en gång. Det tog mig 40, 50 år att lära mig att man inte måste göra allt man kan. Det finns enormt  mycket fler idéer än det finns entreprenörer. Därför måste du fokusera på det du är duktig på, och så kan du hyra in folk som gör de andra grejerna, säger han.

– Jag kan tycka att man har press på sig att kunna allt hela tiden. Jag måste ha mina två examen, mina föreningsengagemang och de projekt jag gjort i ryggen. Som att man måste arbeta i overdrive hela tiden för att göra sig till en konkurrenskraftig kandidat på arbetsmarknaden, säger hon.

– Du har helt rätt så klart. Nu är jag lite fördomsfull, men det känns som en typisk kvinnlig egenskap att man känner att man aldrig räcker till och måste ge en massa extra hela tiden.

Sven Hagströmer har under sin karriär engagerat sig för att öka den kvinnliga representationen i näringslivet, bland annat genom Stiftelsen AllBright.

– Det är för jävligt att det är så få kvinnor i näringslivet. Det finns hur många kompetenta tjejer som helst, men man hittar dem inte i herrbastun, säger Sven Hagströmer.

Tips till den som vill starta eget

Jag har suttit som en fluga på väggen under större delen av intervjun, men sticker in en fråga. Har de några tips till studenter som är sugna på att blir entreprenörer?

– Testa att det finns en marknad först för att skapa förankring i affärsidén. Ha en bra pitch. Det blir lättare när man har testat idéen. Ha en tydlig affärsmodell med flera intäktsströmmar och en god vinstmarginal, och gott självförtroende. Ordna finansiering genom att exempelvis söka bidrag, säger Parisa Khosravi.

Hon berättar att hon ofta sökt upp personer hon beundrar för att be om råd.

– Jag har aldrig varit med om att någon sagt nej. Boka möten och våga ta kontakt med personer som inspirerar dig. De flesta går med på att ta en lunch och är villiga att hjälpa, man måste bara våga fråga, säger Parisa Khosravi.

Sven Hagströmer sitter tyst en stund och säger sedan:

– Nä, jag håller med. Jag skulle säga samma sak. Mentorskap är viktigt. Och se till att du vet vad du är beredd att förlora, om det skulle gå dåligt. Det är bra att ha någon som du litar på som står lite utanför och kan gå in och säga ifrån om du är ute och cyklar.

 

Related Articles

Share

Om författaren

(0) läsarkommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


7 + = 10

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>