Studenten som skriver böcker på fritiden

JMK-studenten Lotta Sundin gav i mars ut sin första ungdomsbok. Under sommarlovet ska hon skriva uppföljaren. Foto: Miriam Bratt

KULTUR Studenten Lotta Sundin har många ­bollar i luften. Förutom studierna på ­Stockholms universitet så jobbar hon extra som ­kommunikatör och kan numera även ­titulera sig som utgiven författare.

Text: Miriam Bratt

När Lotta Sundin började studera Medie- och kommunikationsvetenskap vid Stockholms ­universitet växte intresset för att analysera populärkultur. I samband med det insåg hon hur ovanligt det är med kvinnliga hjältar i böcker, filmer och andra populärkulturella uttryck.
– Jag kunde se att de få kvinnliga hjältar som fanns ofta var instoppade i gäng av manliga hjältar. Ofta är det en tjej som får hänga med lite, men man förstår ju att hon inte är huvudpersonen. Hon kanske till exempel är där för att killarna ska ha någon att intressera sig romantiskt för, så att de framstår som ännu mer hetero och tuffa, säger Lotta Sundin.

Lotta Sundin tycker att det behövs fler homosexuella karaktärer i populärkultur. Därför skrev hon själv en bok.

Sommaren därpå gjorde hon slag i saken. Hon skrev helt enkelt en egen bok som kom att handla om den kvinnliga hjälten Skuggan.
– Jag ville göra en hjälte som är sig själv. En ­hjälte som verkligen bara gör sin egen grej och inte är ­beroende av massa män omkring sig, säger Lotta.

Boken kom ut i mars och fick namnet Vem är Skuggan?. Den riktar sig till ungdomar och handlar om den skejtande, lesbiska superhjälten Skuggan.
– På sätt och vis har jag skrivit boken till mitt eget yngre jag. Jag hade velat läsa den här boken. I dag finns det ju fler ungdomsböcker som har lesbiska huvudpersoner, men när jag var liten fanns det inga. Eller jag hittade i alla fall aldrig någon, ­berättar Lotta.

Många bollar i luften

Lotta Sundin är alltså student och utgiven ­författare. Dessutom arbetar hon extra som kommunikatör. Med så många bollar i luften får hon frågan om hon hellre hade velat försörja sig som författare på ­heltid?
– Jag tror inte det. I alla fall inte sitta hemma ensam och skriva hela tiden. Det passar mig inte riktigt att vara så ensam, men vissa älskar att få sitta ensamma och umgås med fantasin och skriva hela dagarna. Jag tycker att det är kul halva dagen men sen andra halvan vill jag ut och träffa människor och prata, säger Lotta.

Förutom att Lotta vill komma ut och träffa människor så berättar hon att det är svårt att försörja sig som författare i Sverige i dag.
– Det är svårt att leva på att skriva böcker i Sverige. Det är väldigt få som kan det. De flesta är antingen hobbyförfattare, som jag, eller deltidsförfattare och har något annat jobb också, menar Lotta.

Men samtidigt som hon målar upp den mörka bild­en menar hon att det också finns en annan sida av myntet.
– Det är lättare än någonsin att ge ut böcker i dag ­eftersom du kan ge ut dina böcker själv, utan att ha något förlag i ryggen. Jag gjorde så med en novellsamling för några år sedan.

Vem är Skuggan? är dock utgiven av förlaget Idus och de har även bett Lotta att skriva en uppföljare.

– Det känns ju väldigt kul, säger Lotta och fortsätter:
– Det blir lite svårt att skriva när jag har skolan och extrajobb, men jag har börjat anteckna lite ­idéer. Nästa sommar skriver jag klart uppföljaren.

 

Related Articles

Share

Om författaren

(0) läsarkommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


5 + = 6

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>