Förstasidan Opinion — 10 maj 2017
”Åsiktsfrihet är inte detsamma som total yttrandefrihet”

Frida Lindström reagerade när hon läste debattartikeln "Tillåt rasister på våra gator" på gaudeamus.se. Det resulterade i en insändare. Foto: Privat

INSÄNDARE Frida Lindström från Fi Studenter Stockholm har skrivit en insändare angående en debattartikel med rubriken ”Tillåt ­rasister på våra gator”, ­publicerad på gaudeamus.se den 21 februari.

Saga Bowallius från LUF Storstockholm skrev 21 februari en debattartikel i Gaudeamus med namnet ”Tillåt rasister på våra gator” – en uppenbar gliring till det av vänstern ofta skanderade ”Inga rasister på våra gator”. Fi Studenter Stockholm tycker att det är ett opassande och rentav osmakligt sätt att paketera sin argumentation. Särskilt med tanke på att den bygger på en godtycklig definition av begreppet.

När vänstern, eller vem som helst som är emot rasism i allmänhet, ropar ”Inga rasister på våra gator” handlar det inte om att låsa in alla Sverigedemokrater i sina hem. Det handlar inte om att porta nazister från Konsum eller hindra individer med rasistiska föreställningar från att gå till jobbet. Åsikts­frihet är, som Saga Bowallius mycket riktigt påpekar, rådande i det här landet. ”Inga rasister på våra gator” syftar inte till individens rätt att tycka någonting. Det syftar till att vi vill slippa rasism i det offentliga rummet. Vi vill inte att skattemedel ska gå till polisbeskydd av nazistiska demonstrationer. Vi vill inte att propaganda som strider mot de mänskliga rättigheterna ska skrikas ut över de torg som vi alla delar. Vi vill inte att en myndighet som Stockholms Universitet blir en öppen spelplan för ett parti med nazistiska rötter – ett parti där företrädarna gång på gång visar prov på sin antisemitism, islamofobi och sina i övrigt människofientliga åsikter.

Det är egentligen inga konstigheter. Offentligheten är till för alla, därför bör klimatet som råder där vara anpassat efter det. Sverigedemokratens och ­nazistens rätt att vistas på våra gator delas med alla andra invånare – oavsett hudfärg, religion, etnicitet, sexuell läggning, könsidentitet, funktionalitet och ålder. När Sverigedemokraten eller nazisten använder sin rätt till att inskränka någon annans måste vi säga ifrån. Åsiktsfrihet är nämligen inte detsamma som total yttrandefrihet. I ett demokratiskt samhälle kan inte, och bör inte, rasistiska åsikter förbjudas, men de ska aldrig överordnas andra människors rätt till sin egen existens. Ett rasistiskt samhälle är per definition ett brott mot de mänskliga rättigheterna. Därför är det viktigt att vi fortsätter ropa. Inga rasister på våra gator.

Frida Lindström
Ordförande Fi Studenter Stockholm

Related Articles

Share

Om författaren

Gästskribent
Gästskribent

Texten är skriven av en gästskribent. Namn anges efter ingressen. Ansvarig utgivare är Cornelia Thomasson.

(0) läsarkommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


5 + = 7

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>