Förstasidan Inrikes Nyheter — 05 juni 2017
Frågan om tidningen splittrar kåren

Gadden har hunnit med många framsidor under sina 93 år. Foto: Miriam Bratt

TIDNINGENS FRAMTID Under studentkårens valfullmäktige beslutades det att Gaudeamus ska få behålla sitt oberoende, men det kommer varken produceras någon papperstidning eller finnas någon redaktion nästa termin. I stället ska en projektledare anställas för att utreda vad som kan göras i framtiden.
– Det vi kan se i rambudgeten är att det inte finns några medel för en papperstidning, så det kommer inte att bli det. Åtminstone inte det här läsåret, säger Stefanie Tagesson, vice ordförande för studentkåren.

Text: Miriam Bratt

Kårens ordförande Henric Södergren och vice ordförande Stefanie Tagesson. Foto: Miriam Bratt

Efter sommaren kommer Stockholms universitets studenter inte att få hem den 93 år gamla studenttidningen Gaudeamus i brevlådan. Det kommer inte heller att finnas en redaktion som producerar material till tidningens webb. Det beslutades av Stockholms universitets studentkårs fullmäktige den 18 maj.
– Det känns oerhört sorgligt att papperstidningen försvinner och att webbens framtid är så oklar. Det känns oschysst mot studenterna att inte längre kunna vara deras vara deras granskande blick in i universitets- och kårvärlden, säger Cornelia Thomasson, avgående chefredaktör för Gaudeamus.

De senaste åren har Gaudeamus kommit ut med en pappersutgåva sex gånger om året. Redaktionen har bestått av en heltidsanställd chefredaktör, som också varit ansvarig utgivare, och en förtroendevald reporter. Utöver det har ett antal studenter engagerat sig i tidningen och bidragit med artiklar, foton och annat. Men nästa termin kommer det alltså inte att tryckas några tidningar eller tillsättas någon chefredaktör och reporter. I stället ska en projektledare tillsättas för att utreda tidningens framtid.
– Vi har ett förändringsarbete framför oss. Det finns en målbild om att det ska vara en välläst tidning och att alla studenter ska känna att tidningen tillför något till studiegången, säger Henric Södergren som är ordförande för studentkåren.

Nu försvinner papperstidningen

Nästa år kommer alltså inga papperstidningar tryckas upp. Och om papperstidningen återuppstår i framtiden är oklart.
– Det vi kan se i rambudgeten är att det inte finns några medel för en papperstidning, så det kommer inte att bli det. Åtminstone inte det här läsåret, säger Stefanie Tagesson som är vice ordförande för studentkåren och har arbetat med att ta fram rambudgeten.

Budgeten röstades enhälligt igenom i kårfullmäktige. Däremot fanns det även planer på att göra kårens verksamhetschef till tidningens ansvarige utgivare och detta förslag gick inte igenom. Vänsterns Studentförbund, Fi Studenter och S-Studenter kom in med ett ändringsyrkande under fullmäktigemötet. De föreslog att den kommande projektledaren ska bli ansvarig utgivare, för att bibehålla tidningens journalistiska oberoende. Studentpartiet och Allians för Kåren röstade emot yrkandet, utan framgång.

Frågan om tidningens överlevnad och journalistiska oberoende hade inför fullmäktige diskuterats i flera medier, bland annat i Dagens NyheterExpressen och Journalisten.

–Det var en symbolisk seger i stunden, men i praktiken är det svårt att säga vad oberoendet är värt. Det ligger på styrelsens bord nu, säger Cornelia Thomasson.

Frågan splittrar presidiet

Kårens ordförande och vice ordförande röstade olika. Ordförande Henric Södergren från Fi Studenter röstade för ändringsyrkandet i enlighet med sitt parti. Detta trots att han varit med och utformat den liggande propositionen.
– Det kom fram i diskussionerna att många tyckte att det här var ett bättre sätt att gå vidare dessa månader. Då är jag självklart redo att se över och förbättra de förslag vi lägger fram, säger han.

Vice ordförande Stefanie Tagesson från Studentpartiet var en av dem som röstade emot ändringsyrkandet.
– Jag röstade med mitt parti och mitt parti röstade för det liggande förslaget. I och med att ändringsyrkandet kom under sittande möte hade inte vi som parti möjlighet att väga för- och nackdelar, säger Stefanie Tagesson.

Cornelia Thomasson som det senaste året vikarierat som Gaudeamus chefredaktör ifrågasätter ledningens arbete med besluten kring Gaudeamus.
– Utåt sett låter det som att presidiet vill utveckla tidningen till något bättre, men samtidigt satt ju jag med på fullmäktige och såg ett splittrat presidium. För mig låter det märkligt att säga att man vill utveckla tidningen till något bättre när man samtidigt diskuterar hur man kan skära och göra tidningen billigare, säger Cornelia Thomasson.

Related Articles

Share

Om författaren

(0) läsarkommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


+ 5 = 10

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>