Förstasidan Inrikes Nyheter — 06 juni 2017
Omvalt presidium – första gången på 40 år

Ordförande Henric Södergren, Fi Studenter, och vice ordförande Stefanie Tagesson, Studentpartiet, har lett studentkåren det senaste året och har nu blivit omvalda inför nästa läsår. Foto: Miriam Bratt

KÅRPOLITIK Kårens ordförande och vice ordförande, tillsammans presidium, har för första gången på 40 år valts om.
– Vi har en större förståelse för presidieskapet och organisationen nu än när vi började förra året, säger vice ordförande Stefanie Tagesson från Studentpartiet.

Text: Miriam Bratt

För första gången på 40 år kommer Stockholms universitets studentkår, SUS, ha samma presidium två år i rad. Den 18 maj på kårens valfullmäktige blev ordföranden och vice ordföranden, som tillsammans utgör kårens presidium, omvalda.
– Det känns roligt på alla sätt och vis och vi är taggade för ett år till, säger ordförande Henric Södergren från Fi Studenter.
– Vi har en större förståelse för presidieskapet och organisationen nu än när vi började förra året. Vi kommer att kunna bedriva ett starkare påverkansarbete redan från första dagen, säger vice ordförande Stefanie Tagesson från Studentpartiet.

Att det är så ovanligt att ett presidium blir omvalt beror delvis på att så få presidialier väljer att kandidera om.
– Delvis beror det på att FUM [fullmäktige, reds. anm.] faktiskt fick möjlighet att välja om oss i och med att vi kandiderade om. Vår bedömning är att FUM förstår vikten av kontinuitet och ett starkt presidium, säger Stefanie Tagesson.

Ökad kontinuitet inom kåren

Henric Södergren och Stefanie Tagesson är överens om att ökad kontinuitet inom kårens verksamhet är eftersträvansvärt. Vid frågan om presidialier generellt bör ha en mandatperiod på två år har de dock lite olika inställning.

– Jag tycker att det är en målsättning att sträva emot. Långsiktighet i största allmänhet. Vi har ju haft en historik med presidialer som tyvärr inte orkar fortsätta ens ett år, av olika skäl. Så det måste vi först ta tag i, säger Henric Södergren.
– Jag är också för kontinuitet, men man ska ha möjlighet att revidera valet av ledarskap också. Det kan man inte göra på samma sätt om det är tvååriga mandatperioder. Däremot om någon ställer upp för omval finns det möjlighet att revidera, säger Stefanie Tagesson.

Var det självklart för er att kandidera om?

– Jag började fundera på omkandidatur redan i november och under julledigheten bestämde jag mig för att jag ville. Då bad jag om förnyat förtroende från mitt parti, säger Stefanie Tagesson.
– Jag landade i det beslutet lite senare. Det var en rad pusselbitar som behövde passa för att jag skulle veta att det blir bra med ett år till. Jag måste till exempel veta att jag har mer att ge till organisationen. Nu har jag landat i beslutet och det finns inga tveksamheter, säger Henric Södergren.

Related Articles

Share

Om författaren

(0) läsarkommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*


8 + 9 =

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>